/ Дарик радио, Хасково
Димитровградчани най-критични към работата на съда
99901
Димитровградчани най-критични към работата на съда
  • Димитровградчани най-критични към работата на съда
Най-критични към работата на съдебната система в област Хасково са гражданите на Димитровград, а най-малко критични към нея- тези в Ивайловград. Това сочат резултатите от допитване по проект  „Гражданско участие за по-добра съдебна система“, представени днес от фондация „Х&Д Джендър перспективи“. Предстои те да бъдат обобщени в „Бяла книга на добрите практики в съдебната система“.

Районна прокуратура-Хасково реши 178 случая за 10 месеца

В Хасково, Димитровград, Ивайловград, Харманли и Свиленград са проведени 600 анкети с граждани, 120 интервюта и са били организирани фокус-групи, отчетоха днес от фондацията.

Димитровград, Конференция
Дарик радио, Хасково

За съдебен район Димитровград са били анкетирани 100 жители на общината, 25 от които страни по дела в Районния съд. В проучването с интервюта са били включени и 20 специалисти, които работят в съдебната система или имат пряк досег с нея.

В рамките на проекта в град Димитровград е изградена и структура на Мрежата за наблюдение на съда и съдебната реформа, в която участват активни представители на местната общност. Подобни структури бяха изградени в Хасково, Харманли, Свиленград и Ивайловград, отчетоха на конференцията днес от фондацията.

Проектът стартира през септември миналата година и е с продължителност 15 месеца, като предстои да приключи в средата на този месец. Той е на обща стойност 99 427 лв. и е един от най-мащабните, по които фондацията работи. На заключителната конференция в Димитровград днес изпълнените по проекта дейности представи ръководителят на проекта Кристина Йорданова, подготвила и анализа на проведените проучвания.

Чуйте я в приложения файл: