Община Димитровград
Община Димитровград / DarikNews.bg, Архив
Проект на Европейската Комисия за изграждане на безжична интернет мрежа спечели община Димитровград, информират от администрацията й.

Проектът WiFi4EU е предназначен за граждани и посетители на ЕС, които ще имат безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове на територията на Съюза. Точките за достъп ще бъдат инсталирани от общината и дружеството за инсталиране на WiFi, като се използва ваучер от ЕС. Общината ще бъде отговорна за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до мрежата за всички граждани и посетители за период от поне 3 години.

Община Димитровград като бенефициент ще трябва да използва общата визуална идентичност, която ще бъде предоставена от Комисията и да публикува връзки към съответните онлайн инструменти.

Wi-Fi мрежата трябва да може да осигури на потребителите интернет връзка с високо качество. Общината следва да избере най-добрата и достъпна оферта за масова употреба в съответния район, като във всички случаи скоростта трябва да е поне 30Mbps. Скоростта на мрежата за пренос на данни трябва да бъде най-малко еквивалентна на скоростта на връзката, използвана от общината за вътрешни нужди. Комисията ще следи от разстояние какво е качеството на връзката във всички WiFi4EU точки за достъп, уточняват от димитровградската администрация.