Димитровград, Ден на детето
Димитровград, Ден на детето / Дарик радио, Хасково, Архив
В ролята на общински съветници влизат днес младежите на димитровградския ученически съвет, които ще проведат сесия в зала „Гроссето“ от 15.30 ч. Инициативата е част от програмата на общината за отбелязване на Международния ден на детето - 1 юни, която тази година е под мотото "Децата превземат властта". Целта е децата и младежите да се запознаят с работата и дейността на местната власт, коментират организаторите от администрацията.

В заседанието на ученическия местен парламент днес ще участват от ученическите съвети в ПМГ"Иван Вазов", професионалната и езиковата гимназии, основните училища "П. Славейков" и "Алеко Константинов" и средното "Любен Каравелов", както и от Общинския ученически съвет. На сесията ще присъства и председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева. Покана е отправена и към действащите общински съветници. Проектът за дневен ред на ученическия парламент включва 11 докладни записки, подготвени от младежите. Обновяване и модернизиране на спортен комплекс „Раковски”, облагородяване на място за сбирки на ученици по извънкласна дейност, ремонт на басейн „Кораба“ и възстановяване на занятията там, ремонт на люлките ракети в парк „Вапцаров“, поставяне на дефибрилатори и кошчета за кучешки отпадъци, създаване на платформа Младежки информационно-консултантски център, проект „13 Swings“, санкции за паркиралите на непредназначени за целта места и оплакването на граждани от ул. „Христо Г. Данов“, че високите клони на дърветата драскат прозорците на апартаментите им ще разгледа днешната сесия.

Димитровград, Първи юни
Община Димитровград

„Децата превземат властта” е акцент и в програмата на община Димитровград на 1 юни. Тя е с начало в 17.30 ч., в пешеходните алеи зад сградата на общината. И тази година кабинетът на димитровградския кмет ще е отворен за посетители в Деня на детето, но този път освен че ще могат да седнат на работното му място, ще имат възможност да издадат детска заповед и да им бъде направена фотосесия.

На алеите зад кметството ще бъдат разположени работилнички, където децата ще могат да рисуват бисквитка-бюлетинка, да правят значки, да изберат своя любим герой, като оцветят и пуснат в специална урна своята рисунка. Те ще могат и да се снимат в рамка-плакат.

Димитровград, Ден на детето
Дарик радио, Хасково, Архив

Балони, танци и песни с децата от общинския танцов център „Галаксико”, флашмоб, фейс арт и рисунка върху асфалт на тема „Моят цветен град” включва още програмата. Атракциони с батути, въртележка и още изненади очакват на 1 юни децата в Димитровград, уверяват от администрацията.