Димитровград, МБАЛ
Димитровград, МБАЛ / Дарик радио, Хасково
категоричен е управителят д-р Матей Матеев
Болницата в Димитровград
95657
Болницата в Димитровград
  • Болницата в Димитровград
Общинската болница в Димитровград не е изправена пред риска след  1 януари да затвори врати, категоричен бе днес управителят й д-р Матей Матеев. По думите му тя е с диагноза хронично недофинансиране, а изходът е отпадане на лимитите, облекчени стандарти за общинските болници и увеличаване на цените за клиничните пътеки.

Оптимист съм за бъдещето на здравното заведение, защото с помощта на общината точно започнахме да излизаме от финансовата дупка и дори според одитния доклад имаме печалба, посочи той.

Вчера, по време на заседание на съвета за тристранно сътрудничество бе посочено, че поне 10 общински болници, сред които и тази в Димитровград, са застрашени от фалит до края на годината, а от 1 януари 2018 г. с увеличаването на минималната работна заплата ще спрат да работят, заради недостиг на средства за възнаграждения.

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Днес д-р Матеев посочи, че увеличаването на фонда за работна заплата в МБАЛ „Св. Екатерина“ от 1 януари ще се отрази на финансовото й състояние, но към момента то е далеч по-добро, отколкото преди време, когато задълженията й бяха над 4 млн. лв.

Сега те са под 1.5 млн. лв., като с помощта на общината, която на два пъти е превела по 20 000 лв., са изплатени забавените частични заплати на средния медицински персонал от 2015 г. Д-р Матеев не отрече, че предстоят структурни промени, като съкращенията ще засегнат най-вече средния медицински и помощен персонал на пенсионна възраст в здравното заведение.

Управителят д-р Матеев
Дарик радио, Хасково

Заедно с общинския съвет и кмета набелязахме оздравителни мерки, които вече изпълняваме. На последното си заседание местният парламент гласува да бъде гарант за нов кредит, с който болницата да рефинансира стария заем, припомни той.

Междувременно председателят на комисията по здравеопазване в общинския съвет д-р Вълчо Митрушев съобщи, че на предстоящата следващата седмица сесия ще бъдат внесени предложенията за обявяване на конкурси за избор на управители на болницата и медицинския център.

Д-р Матеев неотдавна посочи, че е депозирал заявление за напускане, след като е изтекъл срокът по договора му за управление на стационара. Днес  той не даде категоричен отговор на въпроса дали ще се яви на предстоящия конкурс за управител.

Димитровград, среща за МБАЛ
Дарик радио, Хасково

Болница на Димитровград категорично е необходима и ние ще продължим да търсим варианти за нейното оздравяване и спасение, категоричен бе и д-р Митрушев.  Между 250 и 300 000 лв. са предвидени и в проекта за Бюджет`2018 г. за болницата, припомни той.

В МБАЛ „Св. Екатерина“  работят 8 отделения с леглова база, рентген и лаборатория. 183 души е щатният състав, като лекарите са 53.

125 са леглата в стационара, като през зимните месеци пълняемостта на отделенията е около 80%, а през летните пада до 50-60%, посочи още управителят д-р Матеев.