Ледено хоро на Богоявление в Харманли
Ледено хоро на Богоявление в Харманли / Дарик радио-Хасково, Архив
Превърналото се в традиционно мъжко ледено хоро във водите на река Харманлийска за ваденето на кръста на Богоявление (Йордановден) ще е от 11:30 ч. днес. Половин час по-рано, в 11 часа, ще тръгне литийното шествие от сградата на Община Харманли към брега на реката.

Вече има близо 40 заявили желание да се скочат в студените води на река Харманлийска днес. В реката, за да играят ледено хоро, влизат само мъже, които по традиция ще са облечени в народни носии. Събраната сума ще бъде дарена за лечението на болно дете.

В Свиленград Богоявленският ритуал ще е от 11:00 часа на Стария мост на река Марица, където по традиция се събират стотици граждани.

В Любимец тази година ритуалът по спасяването на кръста ще е от 11.00 ч. при устието на р. Бисерска, където тя се влива в р. Марица, в местността Бикя. В предишните години той се изпълняваше в църквата или двора и в Любимец. Организатори са Църковното настоятелство при храма „Свето Успение Богородично“ и Община Любимец, която осигурява награда от 100 лв. В надпреварата могат да се включат православни християни, навършили 18 години, като могат да се запишат и днес на място, от 10.30 до 11.00 часа.

В Симеоновград хвърлянето на кръста ще бъде до Железния мост, в 10:30 часа. Шествието ще тръгне към него в 10:00 часа от сградата на Общинска администрация.

Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве,  хората казват, че който е нагазил в ледената вода, не се е разболял и настинка не го лови. Пак според народните вярвания, ако във водата има лед, то годината ще е здрава и добра.