/ Дарик радио, Хасково
38 055 815 лв. в Бюджет`2018 на община Димитровград
96004
38 055 815 лв. в Бюджет`2018 на община Димитровград
  • 38 055 815 лв. в Бюджет`2018 на община Димитровград
Бюджет`2018 на Община Димитровград в размер на 38 055 815 лв. бе приет от общинския съвет днес, на първото в новата година заседание. Като балансиран и реалистичен бе определен той от съветниците и кмета Иво Димов, а от опозицията- „Да за Димитровград“, посочиха, че липсва публичност за разходването на средства и финансовата рамка не представя темпа на развитие.

От групата на БСП подкрепиха приемането на финансовата рамка, като отчетоха, че за поредна година се запазват нивата на местните данъци и такси, както и че се отчита висока събираемост за тях, но също поискаха повече прозрачност относно разходването на средствата, както и по-голямо внимание към малките населени места и кварталите.

Кметът Иво Димов бе категоричен, че и тази година ще държи за баланса на приходи и разходи и няма да позволи да бъде нарушена финансовата стабилност на община Димитровград. Той посочи, че предстои да бъде представен и отчета за изпълнението на бюджета от 2017 г.

Обс-Димитровград прие Бюджет`2018
Дарик радио, Хасково

19 бяха докладните в дневния ред на заседанието. Прието бе предложението за разкриване на нова социална услуга- „Кризисен център за жертви на домашно насилие“, като делегирана държавна дейност.

След като преди Коледа центърът прекрати дейност поради липса на финансиране, държавата отпусна на общината 91 800 лв., за да бъде работата му възобновена.

Намеренията на кмета Иво Димов са тази дейност на бъде делегирана на неправителствена организация, която отговаря на нормативните изисквания за целта и се очаква реално работата на кризисния център да бъде възобновена през март или април месец. Предоставянето на още една социална услуга- „Обществена трапезария“ гласуваха димитровградските съветници.

Обс-Димитровград прие Бюджет`2018
Дарик радио, Хасково

Дебати предизвика и докладната за предстоящата реконструкция и модернизация на зеленчуковия т. нар. Бабин пазар в Димитровград, за която МС отпусна в края на миналата година 1 520 000 лв.

За периода, докато текат ремонтните работи на терена, търговците ще бъдат преместени на улицата северно от бившия магазин БИЛА, съобщи Иво Димов. Предстои местният парламент да разгледа и предложение за този период те да не заплащат дължимите такси, като реверанс за причиненото неудобство.

Обс-Димитровград прие Бюджет`2018
Дарик радио, Хасково

Приети бяха годишната програма за управление и разпореждане с общинските имоти, списък на общинските жилища за 2018 г., списък на спортните обекти и съоръжения, предвидени за отдаване под наем и на програма за развитие и насърчаване на спортна, физическото възпитание и социалния туризъм са сред акцентите в дневния ред на сесията.