29  чиновници дължат 50 000 лв. на данъчните
29 чиновници дължат 50 000 лв. на данъчните / netinfo

29 държавни служители от  Хасковска област към момента имат неплатени данъци, осигуровки или глоби към други институции. Задълженията им станаха изискуеми от Националната агенция за приходите поради отдавна изтеклия срок, в който е трябвало да бъдат внесени. Общо чиновниците дължат на бюджета около 50 000 лева, като в болшинството случаи става дума за просрочени данъци, фишове от КАТ, глоби за неправилно паркиране, глоби от бившата вече РИОКОЗ и други.

Още в края на миналата година публичните изпълнители от НАП в Хасково предупредиха 78 служители на различни ведомства от държавната администрация, чийто постоянен адрес е в областта, че имат неплатени в срок данъци, осигуровки или глоби. След като разбраха какви са мерките за принудително събиране, 43-ма от тях се издължиха изцяло, а 6-ма направиха частични плащания.

Националната агенция за приходите напомня, че при отказ за доброволно внасяне на сумите в бюджета, ще бъдат предприети необходимите законови мерки за тяхното принудително събиране, като например запор върху трудовото възнаграждение. По този повод публичните изпълнители приканват задължените лица да се свържат с тях, за да коментират възможностите за плащане, сред които и разсорчено погасяване на сумите.

Припомням, че в края на миналата година експерт, нает от чуждестранна фирма с представителство в България, беше уволнен заради „забравени" задължения към държавата. Работодателят му тогава прецени, че липсата на отговорност при плащането на данъци е гаранция за некоректност и в бъдеще. За да не се случват подобни неприятни ситуации, данъчните съветват да се търси контакт с приходната администрация. Законите предвиждат редица възможности, чрез които клиентите в затруднение могат да обслужват своите дългове и да продължат да работят.