/ iStock/Getty Images
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решение на Пловдивския апелативен съд, с което е наложено наказание от по 20 години лишаване от свобода спрямо двама подсъдими, осъдени от Окръжен съд – Хасково за блудство, изнасилване и убийство на 53-годишна жена в град Харманли, съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд в Пловдив.

Пред ВКС двамата са обжалвали наказанията си с доводи за незаконосъобразност на присъдата. Според един от аргументите, не е била отчетена младата възраст на единият от извършителите, който по време на деянието не бил навършил 19 години. Върховните магистрати отхвърлят всеки от доводите на защитата с мотив, че исканията са неоснователни.

Случаят с двамата мъже е от 15 срещу 16 март 2019 година година в Харманли. Двамата подсъдими видели на тротоара да лежи жена, употребила значително количество алкохол, която спяла. Решили да се възползват от състоянието, в което била изпаднала, завлекли я в изоставена постройка и блудствали с нея, пребили я и я изнасилили, а след това я умъртвили, изоставяйки тялото в сградата. За всяко от трите извършени от подсъдимите престъпления – блудство, изнасилване и убийство, всеки от тях има отделно наказание.

Най-тежката санкция от трите наказания е лишаване от свобода за 20 години за убийство на лице, което се намира в безпомощно състояние и убийството е извършено с особена жестокост, поясниха от съда. На близките на пострадалата са присъдени обезщетения за неимуществени вреди на обща стойност 192 000 лева, заедно със законната лихва.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
БТА