16-годишен с изгаряния след опит за кражба на кабел от електропровод
16-годишен с изгаряния след опит за кражба на кабел от електропровод / EVN

16-годишен димитровградчанин е с изгаряне при опит за кражба на кабел. Вчера около 11 часа, до помпена станция източно от завод "Вулкан", познатият с подобните си прояви младеж опитал да среже с арматурни ножици и чук алуминиев проводник, по който е имало напрежение от 220V. Вследствие от това е получил изгаряне в областта на слабините.

Транспортиран е в клиника по изгаряния УМБАЛ "Св.Георги"- Пловдив, без опасност за живота. Образувано е досъдебно производство, информират от областна дирекция „Полиция".

Опит за кражба на железорешетъчни стълбове от разпределителната мрежа доведе до инцидент, съобщават и от електроразпределителното дружество. Опитът за отрязване на стълбовете е регистриран вчера в близост до Димитровград, след сигнал от местното управление на полицията. Стълбовете са от 20-киловолтов електропровод, захранващ с електроенергия единствено помпена ВиК станция, без битови клиенти, уточняват от електроразпределителното дружество.

16годишен с изгаряния след опит за кражба на кабел от електропровод
netinfo

При огледа на място е установено, че основата на последния железорешетъчен стълб от електропровода, е срязана. Вследствие на това стълбът, който не е бил под напрежение, е паднал на земята заедно с проводниците. При опит за срязване на следващия съседен стълб от електропровода извършителите попадат под напрежение, като в резултат на това е пострадал 16-годишният младеж.  

Това е поредният случай на посегателство над съоръжения от електроразпределителната мрежа. От електроразпределителното дружество напомнят, че всяко нерегламентирано посегателство върху съоръжения от мрежата крие потенциален риск за живота.

Данните сочат, че през 2014 г. на територията му са регистрирани 293 случая на кражби от електрически съоръжения- въздушни и кабелни електропроводи, с обща дължина 38 800 метра и кражби на трансформаторно масло. Допълнително обект на неправомерни посегателства на територията на дружеството стават електромери, трансформатори, предпазители и друг вид оборудване в трафопостовете. Стойността на отчетените материални щети за дружеството през 2014 г. надхвърлят 412 000 лв.

Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии и прекъсвания в електрозахранването за клиенти.