Снимка:
Снимка: / Изложба „Дивото“
В конкурса участваха 70 участници от целия свят със своите 510 фотографии
Юбилейният десети международен фотосалон „Дивото“ беше открит в Градската галерия „Асен и Илия Пейкови“ в Севлиево. Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, директорът на галерията Васко Василев и Явор Попов - председател на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“ присъстваха на откриването на изложбата с фотографии.

В тазгодишното издание на конкурса участваха 510 фотографии на 70 участници от 16 държави. От тях 30 автори участват с 49 снимки в раздел „Диви животни, птици и риби“, 12 фотографи са представили произведенията си - 22 снимки, в раздел „Животни в зоопарк“. Други 35 автори с 49 снимки са представени в раздел „Пейзаж“.

Снимка:
„Дивото“

Международният фотосалон „Дивото“ е организиран от Фотографската академия, под патронажа на Международната федерация за фотографско изкуство FIAP и за втора поредна година се провежда с подкрепата на Община Севлиево. По повод  изложбата Община Севлиево подготви и издаде луксозен каталог, побрал в себе си 86 от най-добрите фотографии, селектирани прецизно от журито. „Каталогът бе оценен с максималните 5 звезди от FIAP, което е голяма наша гордост и затова благодарим на Община Севлиево за подкрепата“, заяви Явор Попов.

Най-добрите фотографии донесоха на авторите си по 1 FIAP златен, сребърен и бронзов медал, заедно с почетни дипломи. Призьорите получават и по 1 златен медал във всеки раздел от НСФА. Тази година на фотоконкурса има и две нови награди в раздел  „Диви животни, птици и риби“. Те са осигурени от 2 държавни ловни стопанства - „Искър“ и „Тракия“. Наградите за победителите са двудневно фотосафари в ловното стопанство.

„Радвам се, че за втора поредна година Севлиево е домакин на фотосалон „Дивото“ и успяваме да реализираме изложбата. Тук в Севлиево има много фотографи и ценители на това изкуство“, заяви кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

„Впечатлен съм от красивите фотографии на природата, които са представени тази година в изложбата. Надявам се и занапред фотосалон „Дивото“ да се реализира в Севлиево, защото трябва да показваме красотата на природата. За младите хора е добре да се учат от тази фотография“, добави градоначалникът.

„През тази година наблюдаваме значително по-голям интерес към конкурса. Благодарение на издадения луксозен фотоалбум на Община Севлиево ние се гордеем, че успяхме да защитим нашия каталог с 5 звезди. Надяваме се и занапред ще продължим така да си партнираме с Община Севлиево за фотосалон „Дивото“, заяви в словото си Явор Попов.

Снимка:
„Дивото“

След като приключи изложбата в Градската галерия, организаторите планират да я преместят във фоайето на Община Севлиево, за да може максимално голям брой хора да се насладят на красивите фотографии от всички краища на света.