/ църква „Св. Лазар Български - Дебелдялски“

В неделя, 29 юли, в с. Дебел дял, община Габрово, ще се състои тържествено освещаване на храма, който носи името на родения тук св. мъченик Лазар Български.

Църковното тържество ще започне в 8.00 часа с Утреня. След освещаването на храма от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий ще бъде извършена и Божествена Света Литургия.

По традиция ще бъде осветен курбан за здраве и спасение.

Кметското наместничество в Дебел дял и Архиерейско наместничество – Габрово отправят покана към жителите на общината да присъстват на освещаването на  първата в селото църква „Св. Лазар Български - Дебелдялски“.

Камбанарията
църква „Св. Лазар Български - Дебелдялски“

Храмът е изграден с доброволен труд и дарения. Досега в списъка на ктиторите са записани имената на повече от 220 лица и организации. Проучванията  на мястото за строеж започват през 1995 година. 

Следващата година Инициативен комитет от хора в Дебел дял предлага да се изгради църква на името на Св. Лазар Български, роден в селото през 1774 година и загинал за християнската вяра на 28 години. 

Градежът на храма започва през лятото на 2007 година с активното и доброволно участие на местните жители. През 2008 г. е избрано църковно настоятелство с председател протойерей Станислав Хубчев.

 Първият храмов празник в селото с тривековна история се състоя преди 4 години, на Светла сряда. Н. В. Великотърновският митрополит  Григорий в съслужие с габровски свещеници отслужи водосвет и молебен в двора на  недовършената църква.