Умуват за забрана на клането на телета, крави и говеда в двора
Умуват за забрана на клането на телета, крави и говеда в двора / Дарик Габрово, архив

Правителството обмисля вариант да се забрани клането на животни в задния двор. Това стана ясно след публично обсъждане на предложенията за промени в Закона за храните. „Предложените промени се отнасят за клане на едър рогат добитък. Гергьовденските агнета и коледните прасета ще се колят по стария режим", уточни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Идеята е вместо в задните дворове, животните да се колят в специално създадени за целта общински или мобилни кланици.

Край на клането на животни в задния двор - такова е предложението на министерството на земеделието и храните в изпълнение на европейски директиви. Забраната ще важи само за едър рогат добитък. Няма да бъде засегнато клането на свине, агнета, овце, кози, ярета и кокошки, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Става въпрос за едри преживни животни като говедата, тъй като при клането им се добиват специфични рискови материали и във връзка със болестта луда крава тези материали трябва да се отстранят от човек с ветеринарно образование - лекар или техник, а не може това да се прави от стопанина на животното вкъщи, обясни земеделският министър. След като бъдат отстранени тези материали, от една страна, са обект на изследвания в специализирана лаборатория и изпращане за унищожаване в екарисаж. „Знаете, че е забранено на хората да варят вкъщи ракия. Е, правят го. Ще продължат да правят и това. Има санкции за варенето на ракия вкъщи. Ако си заколиш кравата вкъщи, също ще има санкции", коментира министърът.

Клането на едри преживни животни ще трябва да се осъществява в общински кланици, лицензирани частни обекти или мобилни кланици. Собствениците на частни кланици изразиха недоволство от предложенията. Министърът обясни, че това се прави заради хора, които ще бъдат натоварени и финансово, и като ангажимент, ако клането се осъществява само в специализирани кланици. „Правим този облекчен режим в името на хората, давайки възможност, това не е задължително", каза Найденов. Той допълни, че има населени места с компактно население, където по религиозни причини се извършва и ритуално клане. Той изрази надежда, че и бизнесът ще прояви разбиране към намеренията на правителството.

До края на месец март страната ни трябва да представи екшън план за решение на проблема с клането на животни в домашни условия. В противен случай ЕК може да започне процедура срещу България и да й наложи глоба.