Триумфът на ДТ Рачо Стоянов с Жана д`Арк продължава
Триумфът на ДТ Рачо Стоянов с Жана д`Арк продължава / Росина Пенчева
Триумфът на ДТ "Рачо Стоянов" с "Жана д`Арк" продължава
84022
Триумфът на ДТ "Рачо Стоянов" с "Жана д`Арк" продължава
  • Триумфът на ДТ "Рачо Стоянов" с "Жана д`Арк" продължава

Постановката "Жана д`Дарк" на Драматичен театър "Рачо Стоянов" има шансове да получи награда Аскеер тази година. Гергана Змийчарова вече бе номинирана за "Икар" с ролята, която по неповторим начин пресъздава на сцената.

"Обадиха ми се преди дни и ми казаха, че има няколко предложения този спектакъл да бъде номиниран", разказа Невена Митева, директор на габровския театър. Екип, който работи за "Аскеер" е проявил интерес къде е най-добре да гледа "Жана д`Арк". Невена Митева е отговорила, че сцената на ДТ "Рачо Стоянов" е най-подходящото място.

По изключение театрални специалисти ще бъдат командировани, за да видят постановката.

На 23 февруари "Жана д`Арк" ще бъде играна на габровска сцена, билетите ще бъдат на промоционални цени - по 5 лв.

По думите на Невена Митева това се прави, за да може по-голямата част от местната публика да гледа представлението, което няма комерсиален характер, но въпреки това е привлекателно за широката аудитория.

На 20 март постановката ще бъде показана в театър "София" в рамките на "Салон на изкуствата", който се прави от Съюза на артистите. По тази причина представители на наградите "Аскеер", които не са успели да дойдат в Габрово ще могат да гледат "Жана д`Арк" на столична сцена.

Още за "Жана д`АРК

Представлението на Драматичен театър "Рачо Стоянов", Габрово - "ЖАНА Д'АРК" с режисьор Петринел Гочев, получи номинация за Годишни национални театрални награди ИКАР 2016. Номинирана в категорията "ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ" е ГЕРГАНА ЗМИЙЧАРОВА за ролята на Жана д'Арк.

Другите две номинирани актриси в категорията са Анастасия Лютова за Лив Щайн в „Лив Щайн" от Нино Харатишвили, реж. Крис Шарков, Малък градски театър „Зад канала", София и фондация "Аполония"; Луиза Григорова за Евридика в „Евридика в подземния свят" от Сара Рул, реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър „Николай О. Масалитинов" - Пловдив

Връзка към официалната информация за номинации за "ИКАР" 2016 г.

Това е втората номинация за "Икар" на Змийчарова. Първата тя получи в категория "Дебют" с ролята си на Жулиета в "Ромео и Жулиета" отново на режисьора Петринел Гочев на габровския театър.