Таня Христова: Да облечеш старите дънки и да вземеш лопатата не е срамно
Таня Христова: Да облечеш старите дънки и да вземеш лопатата не е срамно / Община Габрово

„Искаше ми се повече хора да бяха излезли на площада в петък за благотворителния концерт, а иначе да облечеш старите дънки и да вземеш лопатата не е срамно. Напротив, може да бъде вдъхновяващо, защото го правиш с мисълта, че помагаш“, каза кметът Таня Христова на брифинга за журналисти, който бе тематично посветен на бедствието от изминалата седмица.

На пресконференцията присъстваха кметовете и кметските наместници на засегнатите от поройните дъждове населени места от територията на Община Габрово. След запознаване с картината на бедствието, нанесените щети и каква е била реакцията на институциите, кметът Таня Христова направи анализ на случващото се като акцентира върху следното:

„Това, което случи през изминалите няколко дни, а и през предходните два-три месеца, не само на територията на Община Габрово, следва да ни каже, че имаме проблем с критичната инфраструктура. Трябва да осъзнаем, че имаме проблем с незаконното строителство, че не разполагаме със строителни разрешения за всички постройки, които сами изграждаме. Трябва да видим, че има безотговорно отношение и поведение на хора, които изхвърлят нерегламентирано отпадъци. Трябва да кажем на висок глас, че не разполагаме с достатъчно средства за превенция и почистване на дерета и реки.

Имаме нужда от истинска децентрализация, ако от местните власти ще се изисква да имат ангажимент към опазване сигурността и здравето на хората. Проблемите се случват тук, на място. Тук и на място са необходими средства за справяне с критичните ситуации, както и за превантивни дейности.

Не мога да обещая, че държавата ще помогне на Габрово, но като кмет ще настоявам за адекватна и бърза реакция от страна на служебния кабинет, за да може Фондът на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет да бъде справедливо разпределен и хората в засегнатите райони да се върнат постепенно към нормалния си ритъм на живот.

Искам да благодаря на тези, които ни критикуваха на улицата и пред компютъра. Особено съм благодарна на всички онези, които бяха и все още са на терен. На тези, които в петък бяха на площада на организирания благотворителен концерт и събраха една скромна сума, в помощ на пострадалите. Благодаря на кметовете и кметските наместници на Враниловци, Гъбене, Поповци, Новаковци, Стоевци, Трънито и Дебел дял за изключително адекватната им реакция и всеотдайна роля, която се наложи да изиграят, а ще трябва да имат и още сили, за да се освободят от спомена за този кошмар. Възхитена съм от постъпката на едни млади хора – „внучетата назаем“ от миналогодишния проект „Приеми ме на село“, които още в първия ден след дъждовете сами се организираха и отидоха да помагат в Новаковци.

За съжаление бедствия е имало и ще има. Ние нямаме сила да променим природата, но е крайно време да променим собственото си мислене. Това, което оттук нататък може да направим е да настояваме да получим достатъчно ресурс, за да сме по-подготвени, за да посрещаме предизвикателствата на променящия се климат. Важно е да има механизми и държавно управление, което освен да се справя с кризи, трябва да въвежда и адекватни реформи, които да не допускат изоставената инфраструктура да коства човешки животи. Без значение, дали засегнатите населени места са едно или две – размерът на трагедията е един и същ. В подобна ситуация невинни няма.“