/ iStock
Габровският драматичен театър "Рачо Стоянов" ще пътува със спектакъл на украински език в български градове. През есента предварително планирани са представления във Велико Търново, Пловдив и София, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

В навечерието на новата учебна година габровският драматичен театър организира истински празник за децата от Украйна, чиито семейства бяха временно приютени в Габрово. На сцената се е състояла премиерата на украиноезичната приказка по пиесата на Людмила Оспадова „Само не аз!“, създадена по украинската народна приказка „Колосок“, разказаха от театъра.

Постановката на тази пиеса е част от проекта за обединението на българските и украинските театри „Равни-равни“ и се е осъществила с подкрепата на Европейския съюз, Дома на Европа и Националния фонд „Култура“, каза Емилия Илиева от театъра. По думите ѝ тази инициатива включва създаването на театрална програма от Николаевския академичен художествен драматичен театър за вътрешно разселени лица в Николаевска област - фронтовата линия на войната в Украйна. Предвидена е и арт терапия за деца, чиито семейства са били принудени да бягат от бойните действия и са намерили убежище в България.
В Габрово артисти от Николаевския театър са представили спектакъл за децата. Участвали са актрисата от Николаевския театър Александра Студзинска, както и Ирина Оспадова, участник в театралното студио на Николаевския театър, студентка от „Академията за детско творчество“. С ярки декорации и костюми, а също с интерактивни игри с публиката е била създадена забавна атмосфера на приятелство и доверие между артистите и децата.

Два дни до началото на най-големия културен формат в Пловдив

Да чуят родния си език от сцената на чужда държава е много важно за украинските деца, защото им предстои доста трудна учебна година в българските училища, обясни Илиева. Тя  посочи, че през учебната година част от децата паралелно ще изучават онлайн и украински език. В залата са присъствали и български семейства, защото театърът е универсален език, разбираем за всички, убедена е Илиева.

Проектът ще продължи през есента, благодарение на усилията на директора на драматичния театър „Рачо Стоянов“ - Петко Койчев, а спектакълът ще може да бъде гледан и от украински семейства в други градове на България. 
БТА