Съборът Капитан дядо Никола в Трявна събира над 1200 творци
Съборът Капитан дядо Никола в Трявна събира над 1200 творци / Дарик Габрово, архив

 

Над 1200 творци на народното творчество от цялата страна се събират на петия фолклорен събор "Капитан дядо Никола" в Трявна. Той започва днес и продължава до 28 август, съобщи председателят на Организационния комитет и член на настоятелството на кварталното читалище Иво Балевски.

Във форума ще вземат участие инструментални групи и състави, вокални групи, танцови формации, групи за автентичен фолклор и индивидуални изпълнители от 78 читалища от цялата страна.

Фолклорният събор ще се проведе в кв. Божковци на град Трявна. За официалната церемония са поканени изявени български изкуствоведи, фолклористи, етнографи, артисти и танцьори, политици и общественици. Официалното откриване е от 20 часа, като гости ще бъдат народни представители от Габровския регион, представители на Областна администрация, кметът на Община Трявна. Фестивалът няма конкурсен характер, той цели да представи традиционни форми на изява на различните изкуства, като музика, танци и обичаи, казва още Балевски.

Участие ще вземат певицата Поли Паскова, която ще изнесе концерт тази вечер от 21 часа  и ансамбъл „Чинари", които ще се включат в програмата утре вечер.