Село Дъбовик ще има цялостно представяне на Етъра
Село Дъбовик ще има цялостно представяне на Етъра / netinfo

Село Дъбовик, общ. Ген. Тошево, обл. Добрич ще вземе участие в представянето на сватбена обредност, която ще се проведе на 29 и 30 август на Етъра. Гостуването е с цел цялостното представяне на живота на дадено село. През миналата година бе представено село Боазът, Севлиевско. Жителите на селото ще покажат бита, обичаите, традициите и народната кухня на родното си място. Те ще участват и в сватбената обредност като ще демонстрират Добруджанска сватба. Всички присъстващи ще носят техните автентични народни носии.

Сред ястията, които те ще представят на Етъра, е маджунът, който се приготвя от лук, сушени пиперки и сушени люти чушлета, подправено с оцет и сол. То се яде по време на Коледните пости.

На живо ще може да се види как се приготвят тестени изделия, наречени вързанки и кръстачки. Пред публиката на Етъра ще се готвят още черен боб, сърма с булгур и ориз със сини сливи.

Жителите от селото ще покажат камерна изложба, която съдържа предмети от бита на населеното място, както и снимки на Дора Габе, която е родена в Дъбовик.