Различни етнически сватби показват на Етъра
Различни етнически сватби показват на Етъра / netinfo
Каракачанска, турска, циганска, руска и българска сватба ще бъдат показани на 30 и 31 август в Архитектурно- етнографския комплекс “Етъра”. Фолклорни формации от цялата страна ще представят различни моменти от традиционните сватби от различни етнографски райони на страната.

Проектътсе реализира благодарение на финансовата подкрепа на Регионален ресурсен център за култура «Фабриката» и Швейцарската културна програма за Югоизточна Европа, Община Габрово, Община Средец, Институтът за фолклор при БАН и Регионален етнографски музей – Пловдив.

В годината на междукултурния диалог и в рамките на националния проект “Къщата”, авторите на разработката ще представят етническото и етнографско разнообразие в българските земи и богатството във фолклора чрез представяне на отделни моменти от сватбената обредност, характерни за различни етноси. Мотото на фолклорния фестивал е “Диалог, роден от традицията”.

Програмата на фолклорния фестивал ще започне с изпълнение на Група за изворен фолклор при с. Горна Росица, Севлиевско. Те ще покажат "Тъкмене на булка" (подготовка на булката за сватбата) - обичай, които се прави един ден преди сватбата, характерен за балканджиите от района на Централна Стара планина. След това ще се представи състав за изворен фолклор с. Казашко, Варненска област. Потомци на донските и кубански казаци , старообредници. Съставът за автентичен фолклор ще представи три основни елемента от старинната казашка сватба: "девишник" - вечерта преди венчавката, пременяне - обличане венчалната премяна на булката, правене за пръв път на булчинска прическа и забраждане и "сладкая водка" - обичай, свързан с първата брачна нощ на младоженците. Групата за турски автентичен фолклор при читалище "Пробуда"- с. Ряховците, Севлиевско ще представи обичая “къна геджеси” (вечер на къната).

На 31 август от 11.30 часа групата за ромски фолклор "Романи яг" /Ромски огън/, гр. Средец ще представи 2 обичая "къна геджеси" (вечер на къната), "тевадас годли раки" (носене на сладка ракия). Групата за автентичен фолклор при Културно-просветно дружество на каракачаните "Карлово" - ще представи "Каракачански годеж". Група за автентичен фолклор при с. Войнягово, обл. Пловдив ще представи "У момини двори на сватба във Войнягово" . Обичаят ще бъде съпроводен с обреди и песни, характерни за тракийската етнографска група.