Радослав Първанов обича да снима от високо, оттам зърва това, което виждат само птиците
Радослав Първанов обича да снима от високо, оттам зърва това, което виждат само птиците / вестник Габрово ДНЕС

"Обикалям с фотоапарат опасни, почти недостъпни места, сам или по-често с приятели, но не да си направя селфи и да шашна Фейсбук, а да запечатам в кадър мястото, така както съм го видял, чрез моята емоция и обектив.

Действително има тръпка и адреналин да направиш кадър в трудни, дори невъзможни условия, снимките там стават уникални. Но се опитвам се да правя изкуство, а не сензация", казва габровският фотограф Радослав Първанов пред  вестник Габрово ДНЕС.

Изданието пише, че е известен вече не само в родния си град, но и в цялата страна от предаване на Нова телевизия, която излъчи материал за Радослав, който снима от върха на пилона на паметника на Бузлуджа, висок 70 метра, в лют студ, снежна виелица и сняг до пояс. С риск това да е последния му кадър.

След излъчване на опасните кадри, лично Бойко Борисов наредил на областния управител на Стара Загора да затворят и да охраняват Бузлуджа, никой да не ходи там.
"Сега достъпът до паметника е абсолютно невъзможен. Не че преди беше разрешено да се влиза, но имаше дупки, издълбани умишлено, оттам се промъквахме.

През всичките тези години на забрава, там са минали стотици хора, немалко чужденци, всички снимат. Никой не влага политически, още по-малко социалистически мотив в това. Особено моето.поколение, което само е чувало за социализъм. Но се знае, че паметникът е най-големият идеологически монумент в тази част на Европа, затова предизвиква интерес.

Както към Берлинската стена, концлагерите, например. Опасност от срутване или друг инцидент в изоставения паметник винаги е имало, всичко там тъне в разруха, но държавата нехаеше. Едва сега се сетиха за него. Паметникът е държавна собственост, на територията на национален парк", гневи се Радослав.

Впрочем той е само на 22 години, четвъртокурсник в Техническия университет в Габрово. Работещ студент съм, занимавам се с фотография, сдържано се представя Радо. Някак между другото споменава и интервюто пред Економист, взето на място в Габрово преди 2 години от представители на престижната английска медия. Акцентът отново е бил Бузлуджа.

Освен, че сътрудничи на доста национални медии и фотографски агенции, той има публикувани снимки в "Асошиейт прес" и други чуждестранни медии.

Цялата статия, посветена на Радослав Първанов, може да прочетете във вестник Габрово ДНЕС