Язовирната стена на „Христо Смирненски” е с разрешително за строеж
Язовирната стена на „Христо Смирненски” е с разрешително за строеж / Областен управител Габрово

Язовирната стена на „Христо Смирненски” е с разрешително за строеж, одобрен е проектът „Мерки за възстановяване на проектната конструктивна устойчивост с дълготрайно обезпечаване водоплътността на стоманобетонната конструкция на надградената част на язовир „Христо Смирненски“, съобщиха от администрацията на Областния управител. Предстои процедура за избор на изпълнител, става ясно от предоставените данни.

На 14 август 2015 година е издадено Разрешително за строеж от главния архитект на Община Габрово на възложителя - Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с № 128, което влиза в сила на 2 септември.

Язовир “Христо Смирненски” е изграден с основно предназначение за водоснабдяване на Габрово и 18 населени места от общината.

Основната част на язовира е изградена в периода 1962 г. - 1966 г., а в началото на 80-те години на миналия век е разработен проект за надграждане на язовирната стена, включително прилежащите съоръжения - водовземна кула и преливник. Строителството на обекта “Надграждане на язовирна стена “Христо Смирненски” е започнало през 1986 г.