Проф. Андрей Пантев преподава история на връх Шипка
Проф. Андрей Пантев преподава история на връх Шипка / svejo.net

Проф. Андрей Пантев ще преподава история на връх Шипка в открит урок с участието на 200 деца от Габрово, Стара Загора, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Преди това подрастващите ще изкачат стълбите към Паметника на Свободата.

"Ако при Свищов изгря звездата, то на Шипка изгря слънцето на свободата", са думи на

проф. Андрей Пантев, казани по повод 135 години от Освобождението на България!

Нетрадиционният урок по история на открито е част от инициативите, които ще се реализират по време на честванията на Шипка на 24 август тази година.

Мероприятията тази година включват две изложби на Регионален исторически музей – Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов”, както и изложба на творби от проведения вече детски художествен пленер на връх Шипка. Изложението на Национално дружество "Традиция" този път няма да бъде само в Габрово, а и в Казанлък.

Традиционно преди кулминацията на честванията, на площада в Габрово, ще се състои тържествена заря-проверка. В съботния ден, 24 август, ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в Соколския манастир, след което стартират и туристическите походи. Обхватът тази година предвижда да се разширят и да се увеличи с още един лъч – така желаещите ще могат да изберат по кой маршрут да преминат от Соколския манастир до върха, от местността Узана или от храм – паметник „Рождаство Христово” до връх Шипка. Кулминацията на честванията и тези година ще бъде възстановката на епичните боеве пресъздадена от членовете на Национално дружество „Традиция”.

„Подготовката по Националното честване Шипченска епопея е в пълен ход, а програмата е окончателна”, това заяви Областният управител Николай Григоров. „Срещаме пълно разбиране от страна на Правителство, институции и организации, с които комуникираме в това число и спомоществователите. Всички се включват с изключително желание, което още повече ни задължава да продължим да утвърждаваме Националното честване”, допълни Николай Григоров.