Проект учи деца как да защитават животните
Проект учи деца как да защитават животните / Дарик Габрово, архив

Детско-юношеския проект - „Децата се учат как да защитават животните" на фондация „Четири лапи" се реализира от началото на втория срок в СОУ„Максим Райкович" в Дряново. Разработката надгражда проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България: Втори етап", финансиран от Платформа „Агора" и Фондация „Америка за България".

В рамките на един час седмично, в десет поредни седмици, децата от двата трети класове в учебното заведение се запознават с особеностите и красотата на заобикалящият ни животинския свят. В помощ на педагозите са предоставените от фондация „Четири лапи" пъстроцветни учебни помагала, които на финала на проекта ще останат за децата, заедно с други подаръци и специални грамоти.

Стартът на детско-юношеският проект е идея на Народно читалище „Развитие - 1869", която Община Дряново и СОУ „Максим Райкович" подкрепиха, в края на 2011 година. Мотивът и за трите институции бе желанието да се противодейства, до колкото това е възможно, над проявите на агресия в обществото и над посегателства върху животни, защото всеки хуманен акт - бил той спрямо човек или животно, е превенция срещу евентуално бъдещо насилие.