През май тръгват ТИР-овете през Шипка
През май тръгват ТИР-овете през Шипка / netinfo
Липсата на верижна техника за почистване на високопроходимите места, необходимостта от малогабаритни машини за тесните общински пътища и от роторна техника за по-добро почистване са основните проблеми според кметовете на Общините от Габровска област, свързани със зимното поддържане. Градоначалниците участваха в вчера в работна среща със заместник изпълнителния директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Живко Недев.

В нея се включиха и управителите на фирмите за пътно поддържане. Те се обединиха около позицията, че цените на услугата е наложително да се променят, за да могат да инвестират в закупуването на техника. Според тях зимното поддържане е по-скоро социална дейност, без възможност за печалба.

Живко Недев призова кметовете да организират вариант за изтегляне на закъсали автомобили, чрез предоставяне на тази дейност на частни фирми. Той обеща допълнително финансиране за ремонт на републиканската пътна инфраструктура на територията на областта и по-добра информираност на населението за пътната обстановка през кризисните периоди.

Заместник изпълнителният директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” съобщи, че се е съобразил с искането на Областния управител и Областно пътно управление и до края на април движението на ТИР-овете ще остане отбито през Хаинбоаз. След празниците в началото на май трафикът отново ще бъде насочен през връх Шипка.