Повишено внимание към децата на улицата
Повишено внимание към децата на улицата / Дарик Габрово

  

Практически препоръки за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия с деца през новата учебната година дават от полицията в Габрово. Още преди първия учебен ден родителите трябва да изберат най-безопасния  маршрут от дома до училище.

Важно е да бъде осигурена светлоотразителна жилетка, която ще направи ученика видим в светлата и особено в тъмната част от денонощието. Хубаво е малчуганът да бъден с връхни дрехи, чанти, ранички, обувки със светлоотразителни елементи "котешки очи". Ако детето кара велосипед, то трябва да бъде в алеи, градинки или улици, затворени за движение.

При превозване на деца до 12-годишна възраст в автомобил, трябва да бъде спазено законовото задължение за ползване на обезопасителни системи за деца като седалки и столчета.

От полицията се обръщат и към водачите на моторни превозни средства да бъдат в готовност да намалят скоростта, или ако се наложи да спрат.  Характерните места, откъдето може да изкочи дете на пътното платно са  спирките на обществения транспорт, сигнализираните пешеходни пътеки, оживените централни улици, с колони паркирани автомобили отстрани; отсечки, преминаващи покрай паркове и  градинки.

Униформените препоръчват децата и юношите да спазват правилата за движение и пресичане.