Потребностите на населението от болнична помощ в региона ще бъдат задоволени
Потребностите на населението от болнична помощ в региона ще бъдат задоволени / Дарик нюз
Потребностите на населението от болнична помощ в региона ще бъдат задоволени
25257
Потребностите на населението от болнична помощ в региона ще бъдат задоволени
  • Потребностите на населението от болнична помощ в региона ще бъдат задоволени

 

Вероятно с около 15% по-малко ще бъдат клиничните пътеки, по които ще работят лечебните заведения за болнична помощ от региона през тази година в сравнение с предходната. Основната причина е липса на специалисти на основен трудов договор при пълно работно време. На ниво общини болниците ще се запазят. "Единствено  затруднено е положението на многопрофилната  болница в Дряново, която при сегашните обстоятелства може да договори при заявени 46 клинични пътеки едва  четири клинични пътеки, които са в областта на физиотерапията и рехабилитацията. Причината е, че лечебното заведение може да осигури специалисти на основен трудов договор по много малко от дейностите", каза за Дарик директорът на Районната здравоосигурителна каса в Габрово Захари Дошков. Проверка на Регионалния център по здравеопазване показва, че от всички медицински стандарти, по които работи стационара там, само този по физиотерапия отговаря на минималните изисквания.

Общинската болница в Севлиево също има затруднения.  Прогнозата е, че около 20 - 25 клинични пътеки от заявените ще отпаднат като част от тях са свързани с основни терапевтични дейности. Същевременно другата многопрофилна болница в общината ще покрие изискванията.

Тревненската болница запазва дейността си близка до миналогодишната и засега няма проблеми с договарянето.

Габровската областна болница е заявила 226 клинични пътеки. Възможно е 7-8 от тях, които не са свързани с основна дейност, да отпаднат. Стационарът ще сключи договор за лечение и в сферата на инвазивната кардиология. Все още се изчакват обаче допълнителни указания от НЗОК.

Според Захари Дошков Габровска област е компактна,  има добре развита пътна мрежа, разстоянията са кратки и липсата, на която и да е болница, с изключение на областната, не би била фатална за населението в областта. Освен това въпреки намалението на  общия брой договорени клинични пътеки потребностите на населението от болнична помощ ще бъдат задоволени, тъй като нито една дейност, по която е работено до сега,  няма да отпадне.

 Цялото интервю със Захари Дошков в звуковия файл