Посланикът на Германия:Няма от какво да се притеснявате за бъдещето
Посланикът на Германия:Няма от какво да се притеснявате за бъдещето / Дарик Габрово

 

„Мисля, че няма за какво да се притеснявате за вашето бъдеще и съм много щастлив, че имате такава интензивна съвместна дейност с немските университети", каза посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер към представителите на Техически университет Габрово, по повод провелата се Международна лятна школа по лазерни технологии в нашия град.

По думите на посланика той е останал изумен от това как българите и в частност габровци акцентират върху всичко. Впечатление му е направил и фактът как бизнесът и науката вървят заедно ръка за ръка, макар и в условията на тежка финансова криза. "Ето защо, за да има напредък при иновациите са толкова важни техническите университети, както в Германия, така и тук в България", каза още той. Посланикът похвали още доброто владеене на немски език на българските абитуриенти, участвали в лятната школа. 

Матиас Хьопфнер бе тържествено посрещнат от ректора на местния ВУЗ доц. Дешка Маркова и нейните заместници.  По думите й лазерната двуседмична  школа се е превърнала в своеобразен мост за трансфер на новите немски технологии в страните от Балканския полуостров.

Габровският технически университет беше домакин на събитието, в което участие взеха студенти от четири държави.

Инициативата бе в рамките по проект на европейската образователна програма "Еразъм". Водещи лектори бяха преподаватели от университета по приложни науки в Митвайда Германия и Лазерния институт за Средна Саксония, които са дългогодишни партньори на местния ВУЗ.

Почетният гост се срещна с кмета на Габрово Николай Сираков и посети българо-немската фирма АМК. Официалното закриване на Международната лятна школа по лазерни технологии е днес от 9 часа в библиотеката на ТУ-Габрово.