Паметникът Бузлуджа живее извън времето
Паметникът Бузлуджа живее извън времето / Радослав Първанов
Паметникът Бузлуджа живее извън времето
83650
Паметникът Бузлуджа живее извън времето
  • Паметникът Бузлуджа живее извън времето

Бузлуджа, символът на комунистическа България, да бъде превърнат в действащ паметник на културата, с реализацията на тази амбициозна идея се е заела фондация "Проект Бузлуджа".

Екипът от млади хора е изчислил, че ще са необходими около 2,5 млн. лв., за да се превърне монумента в място, показващо цялата история на българската държавност.

Арх. Дора Иванова, управител на неправителствената организация, смята, че паметникът Бузлуджа, която е струвала на българите 25 млн. лв., живее извън времето.

Паметникът Бузлуджа живее извън времето
netinfo

На снимката арх. Дора Иванова и фотографът Радослав Първанов


"Идеята ми е паметникът да разказва цялата история на България", споделя арх. Дора Иванова.

Паметникът Бузлуджа живее извън времето
netinfo

"Както знаем, върхът става известен в българската история с битката на четата на Хаджи Димитър. Със състоянието, в което се намира днес, от друга страна, представя мисленето на съвременните хора. Идеята ми е да се запази сегашния вид на сградата, а не да се възстановява в предишния, защото това реално е нейната история. Така всеки ще намери себе си.

Във вътрешната зала ще бъдат монтирани 400 меки седалки и ще се провеждат събития. Това ще бъде форум за история и изкуство. В кръговете около залата ще са представени различните исторически периоди. Социализмът ще бъде показан чрез мозайката, която е запазена в добър вид и заема площ от 500 кв. м.

Паметникът Бузлуджа живее извън времето
netinfo

Коридорът - едно дълго и затъмнено място, ще символизира Османското робство. В кулоарите на сградата ще бъдат представени българските владетели. Природната гледка и нейното величие допълват картината. В приземието на монумента ще се показва античната история по българските земи.

От там с панорамен асансьор всеки посетител ще може да се изкачи до най-високата част на пилона. Изкачването отново ще бъде един символичен път през историята, тъй като човек ще вижда изписани имената на българските владетели. Предвижда се възможност да се влиза между двете рубинени звезди, най-големите в света, и те да могат да се видят отвътре.

На последното ниво ще има две зали, които ще символизират прехода в историята ни. Това ще се представи със затворена зала, която е отворена, както на Изток, така и на Запад. На края на обиколката се открива една впечатляваща гледка към Стара планина, която да върне посетителя в реалността.

Паметникът Бузлуджа живее извън времето
netinfo

Трима фотографи - Радослав Първанов, Никола Милър и Лес Джолстън, са част от екипа на "Проект Бузлуджа". Тяхна изложба, показваща фотографии, в които паметникът Бузлуджа е център, бе открита в зала "Япония" на галерия "Христо Цокев" в Габрово. Копие от тях се продава за сумата от 20 лв., като постъпилите средства ще бъдат първите, които ще се вложат за набирането на необходимата сума, с която да се реализира инициативата.

Радослав Първанов се включва с 8 фотографии. Показал е паметникът през различните сезони, снимал е през деня и нощта. Виждат се детайли, които обикновено се подминават от посетителите на Бузлуджа.

Паметникът Бузлуджа живее извън времето
netinfo

Изложбата с фотографии събира трите гледни точки - на Радослав, Никола и Лес, върху съществуващата разруха на изкуството, създадено в началото на 80-те години.