Отново за Гимназията по текстил и моден дизайн
Отново за Гимназията по текстил и моден дизайн / netinfo
Директорът на Гимназията по текстил и моден дизайн Веселин Радков обвини на нарочна пресконференция министерство на образованието и регионалния инспекторат за предстоящото закриване на училището. Той представи преписка от водената през годините кореспонденция между училището и различни институции за разрешаване на редица проблеми – реституционни, учебни и материални.

Според него гимназията е работила в перспектива, но всички стратегии са се проваляли заради вмешателство при определяне на професиите за съответната учебна година. Освен това е спрян ремонтът на учебния корпус, което пък е довело до превръщането на помещенията в неподходящи за учебен процес. Радков обяви, че е имало и медийна постановка, целяща злепоставяне на училището пред обществото. По неговите думи това е сюжетът, избран от институциите, за да се отърват от гимназията и да останат сградите. На пресконференцията присъстваха освен преподаватели от учебното заведение и представители на Регионалния инспекторат по образование.

Днес пред Дарик началникът на инспектората Ангелина Дъбнишка отрече всички отправени нападки и обвинения за тенденциозно отношение към училището. "На тази пресконференция се получи така, че крадецът казва дръжте крадеца. Всеки трябва да поеме своята отговорност при вземането на трудни решения. Генезисът по закриване на училището започна в средата на 90-те години, когато се променяха собствености, когато се отстъпваше собственост на учебното заведение и когато течеше процесът на деактуване от държавна в общинска собственост на площ, предоставена на Текстила за сопанисване. През това време директор бе г-н Радков, който нямаше възражения", каза Дъбнишка.

Относно неудачите в план приема, тя обясни, че са правени експертни оценки на предложените от учебното заведение нови специалности, всичко е било съгласувано с изискванията и нормативните актове  и едва тогава е вземано становище. "Години наред г-н Радков ползва държавата за издръжка на собственото производство, което бих казала, че е лично", каза още Дъбнишка визирайки производството в учебната база на училището. "Има много неща, за които нито началникът на инспектората, нито самият инспекторат или министерството, носят не само морална, а и професионална отговорност", добави Дъбнишка.