Снимка:
Снимка: / Община Габрово
Ново кръгово се строи в Габрово. То е до спортна зала „Орловец”. В пиковите часове се наблюдават голям брой лявозавиващи от второстепенното направление – ул. „Д-р Никола Василиади“, за които кръстовището към момента не осигурява необходимото пропускане, обясняват от Община Габрово, мотивирайки нуждата от ново кръгово съоръжение.
 
Още мотиви, които изтъкват от администрацията в полза на това кръгово движение:
 
„Пътните настилки са в сравнително добро състояние, но е необходимо да бъдат рехабилитирани, тъй като на места наклоните са минимални и се наблюдават задържания на повърхностни води. По тази причина  се предвижда изграждане на нови дъждоприемни оттоци, които ще бъдат заустени в съществуващите ревизионни шахти на канализацията.
 
При строителството широчините на пътя и съществуващия паркинг пред бл. „Здравец“ няма да се променят. Диаметърът на новоизградения кръг ще е 12 метра и ще бъде изпълнен с гранитни бордюри и павета. Всички подземни комуникации като мрежи на кабелни оператори, мрежи за ток, газ и вода вече са изместени.
 
Лентите за движение в кръга ще са с ширина осем метра, а на входовете и изходите в кръстовището ще бъдат обособени острови от гранитен паваж със съответните пътни знаци и хоризонтална маркировка. Местата за пресичане ще бъдат обозначени с пешеходни пътеки. Съществуващите пътни бордюри и тротоарни настилки в периферията на кръстовището ще бъдат подменени.
 
Улицата между блок „Здравец“ и хотел „Орловец“ ще бъде основно преасфалтирана, в рамките на съществуващия си габарит. В градинката предстои облагородяване на зелените площи и полагане на нови алейни