Обсъждането на проектите за парк Маркотея и ул. Брянска на 8 ноември
Обсъждането на проектите за парк Маркотея и ул. Брянска на 8 ноември / Дарик Габрово, архив

Общественото обсъждане на предложените пространствени проекти за парк „Маркотея" и зелената площ на ул. „Брянска" ще се състои на 8 ноември, от 17 часа, в Ритуалната зала на Община Габрово. Първоначалната информация бе, че обсъждането ще е във вторник, 30 октомври, но датата е коригирана, съобщиха днес от общинската администрация. Събитието е във връзка с кандидатстване за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие".  Община Габрово инициира публично обсъждане на обектите, които са предложени за включване в проектното предложение. Те са подбрани по няколко критерия:  да са обществено значими и предназначени за широко ползване; да допринесат за съществено подобряване на градската среда, както функционално, така и естетически;  да надградят като обхват вече реализираните инвестиции  през периода 2010-2012г.

Предлаганите обекти за инвестиции включват ново кръгово кръстовище до Консултативна поликлиника и благоустрояване на зелената площ по ул."Брянска"; благоустрояване на територията прилежаща на десния бряг на р.Янтра от Спортна зала до Баев мост /включително ул."Дунав", ул."Софроний Врачански" и напречни улици, както и прилежащи пространства/; благоустрояване на „VІ участък"; цялостно обновяване на парка Маркотея.

Целта на публичното обсъждане е обществеността да се запознае и подкрепи предложения обхват за инвестиционна инициатива, както и  да се обсъдят предложените обемно-пространствени решения за два от обектите - парк „Маркотея" и зелена площ по ул."Брянска". Гражданската подкрепа за избор на идея за най-добро архитектурно- пространствено решение е от изключителна важност за подготовката на проекта.

Предложените пространствени решения могат да бъдат видени тук: