Облагородяване на междублоковото пространство
Облагородяване на междублоковото пространство / Дарик Габрово, архив

Община Габрово приканва гражданите да се включат в ежегодната кампания за благоустройствени мероприятия върху обекти, които са общинска собственост по реда на публично-частното партньорство (ПЧП). За втора година мотото на кампанията е „Да превърнем сивото в зелено".

Програмата е насочена основно към реализация на дейности по благоустрояване - ремонт на тротоарни площи, пешеходни зони, огради и дейности по озеленяване и поддържане на вътрешно-квартални градинки, околоблокови алеи и подходи към отделни имоти на територията на Община Габрово на терени - общинска собственост, с активно участието на граждани /граждански сдружения/ и местни търговски дружества /т.нар. местна общност/, с цел подобряване на естетичния вид на междублоковите пространства, детските и спортни площадки и зелените площи около жилищните блокове, както и в опазване на изграденото с тяхно участие.

Регламентът предвижда проектите да се реализират с безвъзмездния труд на кандидатстващите граждани и сдружения, като идеята е да се развие системата на доброволчеството , а Общинската администрация ще осигури и достави необходимите строителни материали за благоустрояване, посадъчния материал за озеленяване, зацветяване и градинско обзавеждане - пейки, кошчета и др. за планираните подобрения и оформяне на зони за отдих.

Общата стойност на проекта не трябва да надхвърля 5 хил.лв., като средствата за финансиране на доставките /до 75 % от общата стойност/ ще бъдат осигурени от Общинския бюджет, а гражданите /местна общност, етажна собственост/ участват с не по-малко от 25 % под формата на доброволен труд.

За да бъде одобрен проектът за облагородяване на междублоково пространство, градинка или кът за отдих, важно е живущите в околните сгради да поемат ангажимент, че ще ги пазят и ще се грижат за тях поне 3 години напред.

Проекти на граждани ще се приемат до 30 май.

Надяваме се да има достатъчно активност и отговорност на всички граждани на гр.Габрово , както и в етажните собствености, за да бъдат превърнати прилежащите  терени в едни хубави места за отдих. Разчитаме на желанието за естетическия вид на зоните в околоблоковите пространства, така че още повече места в града да се сочат за пример.

Необходимите формуляри може да изтеглите от тук, а споразумението за финансиране от тук.