Новият вид охлюв, открит край Трявна, е показан в изложба
Новият вид охлюв, открит край Трявна, е показан в изложба / sxc.hu
За новия вид охлюв, открит точно преди 6 години край пещерата "Змеева дупка” до Трявна, стана въпрос на изложба във Велико Търново. Експозицията „88 години пещерно дело в България“ гостува в старата столица. Това е първото й представяне извън София, съобщи при откриването Евгени Коев, председател на Пещерен клуб „Дервент“ – Велико Търново.

Коев посочи, че изложбата има историческа тематика. Тя съдържа 40 снимки, които разказват за развитието на палеонтологията у нас от 20-те до 70-те години на миналия век.

„Спелеологията е нещо, което събира във фокуса си 12-15 различни науки. Всеки един човек, който има нюх за приключения, носи в себе си изследователски дух или просто обича природата, може да открие призванието си в пещерното дело. То е т. нар. осми континент. Днес всички ние имаме възможността да се запознаем с осмия континент, който е най- малко проучен. Пещерите са частта от планетата, за която се знаят много малко неща“, каза още Евгени Коев.

Той отбеляза, че само преди 3-4 години на територията на Великотъровски регион са открити 2 нови биологични вида – охлюви. Единият е намерен в Мусинската пещера, а другият в района на Трявна. Новият вид мекотело е с изключително малки размери в сравнение с известните до този момент разновидности.

Досега в страната ни са открити още три вида охлюви, един от които е намерен отново край тревненската пещера. Преди 7 години при проучвания на тревненския район от търновския пещерен клуб се натъкнаха на зъб от праисторически кон и фосили от други животни. В изложбата са включени още фотоси на проучвателите Петър Трантеев, Петко Недков, чиито синове и до ден днешен имат ненадминати постижения, както и учредителен протокол на създаването на Първото пещерно дружество у нас от 1929 г.

Има показани и снимки на способи, използвани в палеонтологията в миналото. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще остане там до края на юни. 

Източник: вестник „100 вести"