Историята за вълшебния охлюв е мит
Историята за вълшебния охлюв е мит / DarikNews, архив
Историята за "вълшебния охлюв" е мит
56109
Историята за "вълшебния охлюв" е мит
  • Историята за "вълшебния охлюв" е мит

Първата ферма за охлюви, за която знаем е съществувала още по времето на траките. Самите мекотели пълзят по земята от вече 260 милиона години. Още галите и римляните са знаели колко са полезни за организма тези животинки. Мъжете са разчитали на дребните „гадинки" за поддържане на либидото си. Още тогава се е знаело, че охлювите са натурален афродизиак. Тези любопитни факти разказа пред Дарик Илиян Илиев, който вече шест години отглежда охлюви и произвежда продукти от тях. Известният френски специалитет "охлюви по Бургундски" се произвежда в неговата фабрика в старозагорското село Калояновец, където работят около 40 души. Подробности за митовете около забогатяването в следствие на охлювъдния бизнес ще чуете в звуковия файл.

Стандартните размери на охлювите, които се отглеждат във фермите у нас, са 26 - 30 мм диаметър на черупката и 26 - 30 гр. тегло. Дивите охлюви достигат до 120 - 130 гр. За 1 кг. готово месо са необходими около 4 кг. хибернирани охлюви. В този случай става въпрос за принудителна хибернация. Т.е. поставяне на охлювите в летаргия. След това се подлага на 2 - 3 топлинни обработки. Изчиства се и се отделя така нареченото „краче", което всъщност се консумира. Следва шоково замразяване и в последствие се приготвя известния кулинарен деликатес "охлюви по Бургундски", разясни Илиян Илиев.

Фермерите продават един килограм охлюви в хибернирано състояние между 2 и 4 лева на фабриките. Изкупната цена за чужбина - френския пазар например, е 9 - 10 евро на килограм обработено месо. За крайния пазар във Франция цената на кило е 26 - 28 евро, обясни Илиев.