Николай Сираков: Не е нужно да си пророк, за да познаеш изборните резултати
Николай Сираков: Не е нужно да си пророк, за да познаеш изборните резултати / Габрово ДНЕС

Николай Сираков: Не е нужно да си пророк, за да познаеш изборните резултати, а да усещаш пулса на обществото, в което живееш

"Използвам медийния повод, за да поздравя Таня Христова за големият успех! За пореден път се уверявам, че габровци са изключително разумни, интелигенти и прагматични хора. Те виждат какво се става в града. Техният избор е оценка за това, което се е случило досега. Но не бива да забравяме, че габровецът е много взискателен. В момента, когато той види нещо хубаво направено, веднага ти казва добре е, но защо не направиш още това и това! Затова трябва здрава психика, когато управляваш такъв тип хора. Защото много лесно човек може да се подведе и да започне да смята, че е недооценен. Получаваш аплодисменти за направеното и веднага ти казват какво още трябва да свършиш. Пожелавам на г-жа Христова здраве, спокойствие и сили да реализира всичко това, което има като идеи. А те не са малко, още много неща ще се направят за града. Пожелавам й и да се съобразява с идеите на своите съграждани. Тя го умее това, доказа го в първия си мандат.

Лена Енева, кандидат за кмет на лявата коалиция: С ниската активност хората казаха на всички кандидати "Не ви искаме!

С ниската избирателна активност хората показаха, че не ни искат, коментира следизборния резултат кандидатът на лявата коалиция за кмет Лена Енева. Тя благодари на габровци и заяви, че независимо дали някой е гласувал или не, всеки е дал своите граждански знаци.

"Ще ми позволите тази професионална шега. Който владее 66,66% от капитала в едно търговско дружество, владее стопиращата квота върху всички решения. Приблизително толкова - 66,15% от габровските избиратели, упражниха своето вето върху кандидатите. Те казаха на всички кандидати: "Не ви искаме!" Разбира се, възможно е да има всякакви други причини. От тук нататък политици и социолози ще правят своите изводи", коментира Енева. Тя отчете, че разликата между партията, спечелила изборите и резултатите на БСП е голяма.

"Никаква причина при този изборен резултат и това количество общински съветници нямат и не биха имали колегите от ГЕРБ по отношение на резултатите, които ще постигнат. Изключително благоприятна конфигурация", отчете тя.

От партия АБВ са имали по-големи очаквания от изборните резултати

Предстои подробен анализ на резултатите от местните изборите на партия АБВ, съобщи нейният областен председател Тошко Тодоров. Освен това предстоят и партийни конференции на партийните организация, на които ще се обсъди изборното представяне на АБВ в Габровска област."Факт е, че имахме по-големи очаквания от резултатите, които имаме.

По първоначален анализ, трябва да се обърне внимание на външните и вътрешните фактори, които оказват влияние върху крайния резултат. Ясно е, че управляващите в момента в лицето на действащия кмет, продължават да увеличават своята подкрепа. Тук е мястото да се изкажат поздравления за заслужената победа на ГЕРБ. Не така стои въпросът обаче с тяхната общинска листа, което пък е повод те да си направят съответните изводи. АБВ за първи път участва в местни избори и това трябва да се има предвид.

До момента АБВ на територията на общината е провеждала национални избори – за национален парламент и за европарламент. Няма как да не се отчете спецификата, който има всеки един местен вот. Има много да се наваксва по отношение присъствието на АБВ на територията на общината.