Нелегален цех за алкохол в Яворец
Нелегален цех за алкохол в Яворец / МВР

 Нелегален цех за алкохол е разкрит в габровското село Яворец, съобщават от пресцентъра на МВР.Щетите за бюджета от нелегалното производство са за над  12 000 лв.

 Операцията е предприета вчера от антимафиоти от сектора за борба с организираната престъпност в Габрово, полицаи от областната дирекция на МВР и служители на местното Митническо бюро.
В хода на акцията е разкрлит нелегален цех за производство на спиртни напитки. В частен дом, стопанисван от Н.А./55 г./, е открита инсталация за производство на нелегален алкохол, разположена в приземното помещение.
В момент на производството и бутилирането на мастика, мента и водка са задържани Н.А. и Д.Д./39 г./ от Габрово, осъждан за престъпление по чл.234, ал.1 от НК. През 2011г. Д.Д. е бил задържан докато превозвал   над 200 литра алкохол без бандерол. За този случай той има присъда от 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, който продължава и в момента.

Нелегален цех за алкохол в Яворец
netinfo

В бидони, цистерни и пластмасови бутилки са намерени 760 литра спирт 96°; 440 литра спирт 39°; 127 литра мастика; 70 литра водка; 80 литра мента, различни видове есенции. Наред с домашната инсталация за производството на нелегален алкохол - помпи, измервателни уреди, колби, полицаите открили и специализирана литература по въпроса.
По първоначални изчисления установените щети са в размер на над 12 000 лв. от невнесен акциз.
Образувано e досъдебно производство за престъпление по чл.234 от НК. Двамата са задържани за срок от 24 часa. Действията по разследването продължават.