Наградиха участниците в Международната лятна школа по лазерни технологии
Наградиха участниците в Международната лятна школа по лазерни технологии / Дарик Габрово

 

Консултантски и демонстрационен център за лазерни технологии съвсем скоро ще бъде открит в Габрово. Чрез него специалисти от различни сфери ще могат да опознаят възможностите, които дават иновациите, както и да ги прилагат в своята практика, съобщи пред журналисти представителят на Висшето техническо училище Митвайда-Германия, професор Хорст Екснер.

„България и нейната индустрия се намира в преходен период. Сега тя се нуждае от нови, съвременни технологии, които да издигнат качеството на продуктите й на световно ниво. За изграждането на консултантски и демонстрационен лазерен център ние срещнахме подкрепа от кмета на Габрово Николай Сираков и от посланика на Германия Матиас Хьопфнер", каза още Екснер.   

Почетният гост посланик Хьопфнер награди със сертификат всички участници в Международната лятна школа по лазерни технологии, която приключи днес в Габрово. Той благодари за честта, която му се оказва и изрази задоволството си и от това как се работи на международно ниво.

По неговите думи изключително полезно е било интернационалното участие в школата на български, немски и гърцки студенти. Щастлив е останал и от факта, че е имало предствители на кандидат-членката за ЕС-Турция, както и присъствието на руски студенти, което само би могло да укрепи връзките между Русия и ЕС.

Посланикът се позова на една стара немска поговорка - „Където има желание, път се намира". Тя прозвуча по повод убеждението му, че съвсем скоро още немски фирми, освен АМК ще навлязат в Габрово и ще правят бизнес тук.

"Каквото зависи от мен аз ще го направя", обеща той.