Платон пише, че животът на новородените бебета започва с издишване. Според Аристотел те първо вдишват.
Платон пише, че животът на новородените бебета започва с издишване. Според Аристотел те първо вдишват. / Thinkstock/Getty Images
Момченце и момиченце се родиха в габровската областна болница в първите часове на новата година, съобщава за вестник „100 вести" д-р Кремена Иванова от Неонатологията.

На 31 декември – последният ден от предишната година, също са се родили две деца, пише изданието. В 9:45 се е родило едно момченце, а в 13:30 часа се наложило да бъде приложено секцио, за да дойде на бял свят момиченце. В 2:55 минути на 1 януари се е родило момченце със секцио. Майката е 26-годишна севлиевка, за която това е първото й раждане.

България и Румъния с най-висок процент тийнейджърки с първо бебе

Няколко часа по-късно – в 7:50, се е родило и едно момиченце. Бебетата са здрави, износени. Проблемът е обаче, че през миналата година, каквато е тенденцията в цялата държава, ражданията в Габрово са били още по-малко отпреди. Родени са едва 366 дечица.

Д-р Иванова коментира, че бройката е толкова малка не само заради намалените раждания, а и заради факта, че някои габровки избират да раждат в болници в други градове като Велико Търново или Плевен.

Как да разберете дали бебето ви е грозно с малка хитрост

​​​​​​​
„Някаква мода има в момента“, коментира д-р Иванова. Продължават да се раждат и втори, че и трети деца в семействата. Новата година обаче започва добре. След родените две дечица на 1 януари, на следващия ден се родиха още три. ​​​​​​​„Дано да е така през всеки ден от годината", пожела си д-р Иванова