бебе
бебе / ThinkStock/Getty Images
Спасиха бебета в Пирогов
95751
Спасиха бебета в Пирогов
  • Спасиха бебета в Пирогов
След двумесечна борба лекари от "Пирогов" спасиха две новородени деца с редки аномалии. Състоянието им не е позволявало те да живеят без лекарска намеса, тъй като и в двата случая при бебетата липсвала част от тънките черва. Поредицата от сложни операции е започнала още часове след раждането на момиченцата, информираха детските хирурзи в болницата. Те посочиха, че аномалиите са изключително редки, и уточниха, че в миналото новородените с тях са умирали. Едното от бебетата вече е изписано, очаква се до края на годината и второто да си е у дома.

Лекари от Бургас спасиха родилка и бебе
 
Борбата за живот при двете момиченца е продължила над 60 дни, информира д-р Цветко Георгиев, завеждащ Отделението по хирургия на новороденото в „Пирогов”:
 
„Това са състояния, при които още детето, докато се развива в майката, се случва инцидент, при който загиват част от коремните органи. Същевременно обаче организмът е подложен на изпитания, защото това са структури и тъкани, които не са жизнеспособни и те отравят останалите органи на детето. След раждането тези деца не биха могли да съществуват, ако не се намеси медицината и буквално още първите часове се извършиха сложни оперативни намеси. Впоследствие се наложиха отново поредни оперативни намеси, при които структурата на органите беше възстановена напълно, за да може това дете да съществува, да живее, да се развива нормално и пълноценно. Тези аномалии са редки. За моята практика - около 20 години като детски хирург, съм срещал и сме оперирали 10-15 такива деца.“

Момиченце се роди от замразен преди четвърт век ембрион (СНИМКИ)

Родителите на малката Мария
Димитър Панев

Добрата новина в навечерието на Коледа се превръща в най-голямото щастие за родителите на и на двете момичетата.
 
„Не съм медицинско лице и единственото, което мога да дам, е доверие на лекарите. Те са професионалистите. Тя се роди и на четвъртия час беше преместена от една болница в друга. Аз я видях за много малко след раждането и след това 5 дни не я бях виждала. Сега ще празнуваме всеки ден“, каза щастливата майка на изписаното вече момиченце.
 
Не мога да си сваля усмивката от лицето. Дано е взела акъла на майка си, защото при мен няма много“, каза шеговито таткото и си пожела да е жива и здрава.

Лекар: При установяване на бременността жените да се пращат на ендокринолог