„Колкото повече повтаряме, че сме малки и бедни, толкова по-малки и по-бедни ще ставаме”
„Колкото повече повтаряме, че сме малки и бедни, толкова по-малки и по-бедни ще ставаме” / Андрей Новаков, личен архив

Списание „Форбс” включи Андрей Новаков в класацията си за най-успешни млади политици в Европа. Евродепутатът от групата на ЕНП влезе в Европейския парламент с листата на ПП ГЕРБ.

Андрей Новаков е роден на 7 юли 1988 г. и влага много от енергията на своята младост в положителни инициативи, свързани с утвърждаване на ролята на България в Европейския парламент. Андрей Новаков осъзнава и голямата необходимост от утвърждаване на връзката между хората в страната, която е негов избирателен район и европейските институции.

„Само погледнете през последните дни (след европейския доклад за България б. р.) ние самите какви неща наговорихме за себе си и за нашата страна. Внушава се, че това е най-лошата държава, че нищо не върви и нищо не става. Какви ли не епитети си залепваме сами? И после се чудим защо другите гледат така на нас. Е, как да гледат? В България се случват добри неща. Да, не навсякъде, но се случват. Колкото повече акцентираме върху тях, те ще се умножават. Колкото повече повтаряме, че сме малки и бедни, толкова по-малки и по-бедни ще ставаме”, казва Андрей Новаков.

Очевидно е стимулиращо за един млад човек да получи признание и да
бъде наречен перспективен от издание като „Форбс”. Вашият стимул в
каква посока Ви накара да мислите? Политик сте, а чрез политиката може
да се влияе върху различни сфери от живота на едно общество!

През дистанцията на времето разглеждам класацията на „Форбс” по-скоро като отговорност и признание за работата през миналата година, както моята, така и на целия екип. Разбира се, че е стимулиращо, но това е и нещо, което ме задължава да работя още повече с още по-видими резултати за България.

В каква посока виждате Вашата работа в Европейския парламент?

През миналата година имах възможността да работя по един доклад, от който България получи около 13 млн. лв. за справяне с наводненията. И това беше само началото. Но се надявам никога повече да не ни трябват средства от фонд „Солидарност”. Ще фокусирам усилията си всеки цент, за който България е допустим бенефициент, да стигне до хората в страната, до общините, до бизнеса.

Като казахте да стигне до бизнесе тук, как виждате своято работа в избирателния си район – България?

Позволете ми да ползвам военна терминология. За мен българският фронт е важен. Ще концентрирам усилията си от страната да излизат повече добри новини и повече фирми, хора и институции да усещат ползите от това да сме страна-член на ЕС. Така че, работата ми в Габрово, Кърджали, Благоевград, Пазарджик е да популяризирам възможностите, които ЕС дава. На първо място за мен стои да направя така, че колкото може повече български структури да имат достъп до европейско финансиране. Когато пътувам из страната е важно да разказвам за тези възможности. Съществуват много инструменти, за които не се знае. Прекалената бюрокрация отблъсква и доста хора и фирми предпочитат да отидат в банката, за да вземат кредит, отколкото да се занимават с консултанти, с дълги и тежки процедури. Това обуслови един от приоритетите в работата ми като член на Европейския парламент, а именно да се намалят бюрокрацията, така че хората да имат достъп до европейските пари по-бързо и навреме.

Как ще направите така, че повече фирми, организации и хора да научат за възможностите за европейско финансиране? През 2007 година, когато България стана член на ЕС, това беше важен акцент от работата на някои евродепутати.

Правя редица обучения в България с различни целеви групи. Те вървят в две направления. Първо с участието на специалисти от Брюксел и второ с включването на хора, които вече са били обучени и са минали по този път. Точно те могат да представят как на практика се получават нещата. През тази година стартирам с моя екип проект за създаване на сайт в интернет, където да има информация за всички възможности, които съществуват за работа на млади хора с европейски средства. Така човек може да знае как да пътува, да се преквалифицира и т. н.

Аз само мога да Ви поздравя за тази инициатива, която е изпълнена със смисъл и е от полза за хората в страната. Какво, според Вас, означава един политик да е перспективен? Политическата кариера е доста по-различна от кариерата в една частна компания или административна структура.

Аз мисля, че хората определят колко е перспективен един политик. Да, зарадвах се от оценката на списание „Форбс”, както всеки един човек би се зарадвал. Но оценката на хората в Габрово, Дряново, Трявна, Севлиево, Благоевград или където и да било в България е най-важна за мен. Да си перспективен в политиката е доста по-различно, отколкото в една частна компания. Там никой не измерва с приети резолюции, улеснен достъп до европейски средства или извоювани пари за България. В частния бранш е важна печалбата така, че мерилото е съвсем друго.

Мислите ли, че политика може да се прави, независимо дали човек
заема дадена политическа позиция или не? Как гледате на правенето на
политика чрез неправителствения сектор или синдикалните структури,
например?

Все повече ролята на неправителствения сектор, включително и на неформални групи от хора и синдикати, има значение как се правят политиките. Безсмислено е да се вземе едно решение без да бъде съгласувано. В Брюксел това се нарича „ко-десижън”. Механизъм, по който, ако адресираш някакъв регламен към държавите-членки, то те трябва да кажат какво мислят за него. Респективно, ако правиш закон за младите хора, то младите хора трябва да кажат идеите си. Важното е когато влезе в сила да не се приема с недоверие. Именно затова в Брюксел работя с неправителствени организации. Приемам каузата за насърчаване на туризма в Габрово. В Брюксел се срещам с  Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, които имат своето влияние. Между двете неща връзката е очевидна.

Разкажете за Вашите идеи, свързани с програма Еразъм и
предприемачеството сред младите хора!

Това е една от големите цели пред мен до края на годината. Идеята ми е да се разшири обхвата й. Програмата дава възможност на талантливите млади българи да могат да пътуват и да получат възможно най-добър опит за правене на бизнес. Ако един млад човек иска да се учи как се прави бизнес в страна извън ЕС, той не може да получи стипендия. Аз искам „Еразъм за предприемачи” да стане валидна за цял свят. Един млад човек да бъде подкрепен, независимо дали иска да се учи на бизнес в страна от ЕС, в Китай или Япония. Все още е въпрос на изчисления, но моята воля е толкова силна, че не се съмнявам, че това ще се случи. И тогава ми се иска ние българите да сме първите, които ще се възползват.

Как виждате работата си като член на Европейския парламент, каква
ще бъде марката „Андрей Новаков” от мандата 2014-2019 г.?

Това е интересен въпрос. Надявам се да бъда оценен с усилията, които полагам, с приоритетите, които съм избрал, с целите, които съм си поставил. Накрая да говорят само резултатите. Ако нещо може да бъде марка, то това да са резултатите от моята работа.

Предполага се, че като млад човек, който се реализира в политиката
бихте дали съвет на младите да следват такъв път. Как, обаче, ще
мотивирате „отвратените” да се обърнат към политиката. Лидер на
коалиционна в момента за ГЕРБ партия използваше посоката на мислене на
Радой Ралин, когато учредяваше структурите си: „Когато от политиката
си тръгнат отвратените, остават отвратителните”. Като резултат доста
„отвратителни хора” се появиха във въпросните партийни редици.

Със сигурност има много клишета, които могат да се ползват, ако се говори с млади хора за политика. Аз няма да избера този подход. Със сигурност има много хора, които са отвратени. Вие започнахте с моето включване в класацията на списание „Форбс”. В нея има още трима българи – двама млади предприемачи и един политик. Това показва, че както в науката, така и в бизнеса, и в политиката има млади хора, които са се нагърбили да правят нещата. Да те е грижа какво се случва е единствен начин да реализираш промяната, когато нещо не ти харесва. В противен случай само можеш да се оплакваш, да си намираш извинения. Но само, ако си активен, можеш да промениш нещо. На отвратените ще кажа да потърсят положителен пример и той да ги води. В България има много положителни неща, които се случват.

Срещал съм много положителни личности в политиката, но и много отвратителни. При Вас как е?

Със сигурност съм срещал положителни личности. Не бих използвал втория епитет, но със сигуронст не всички са еднакви. Преди беше прието да можеш да кажеш, че „всички са боклуци”. Но това не води доникъде. Нека оставим на хората сами да преценяват. Всяка добра идея заслужава да бъде изслушана, защитена в широк дебат и приложена, ако наистина е добра.

И един въпрос, който да даде повод да наречем този разговор
„Разговор с продължение”. ЕС в безпътица ли е в момента - идейна,
политическа и организационна? Как ще коментирате обръщането на
държавите към националните им идентичности. Преди десетина години
тенденцията беше обратната - страни като България, Латвия, Унгария,
Чехия и др., с готовност поставяха националните си интереси на малко
по-заден план от интересите за развитие на ЕС.

Ако разговаряте с евродепутат, който е от евроскептиците ще Ви каже точно това. Краят е близо, ЕС се разпада. Аз, обаче, не мисля така. Защото и в най-близката ни история предизвикателства не са липсвали. Нима заплахата беше по-малка, когато Гърция висеше на косъм? Днес предизвикателството е голямо, пред такова не сме се изправяли досега и то ще изисква максимум, както пред институциите, така и пред хората. Факт е, че много от държавите приеха да се обърнат към националното, заговори се за създаване на стени и граници. Когато има извънредни ситуации, трябва да има извънредни мерки. Налага се временно да се вземат мерки за охрана на границата, да се увеличат парите за сигурност. Но рано или късно трябва да се върнем към обичайния си начин на живот. Никоя държава от ЕС не би могла да бъде конкурентноспособна сама в света, в който живеем, срещу конкуренцията на САЩ, Китай или Русия. ЕС е далеч от своя край, напротив – това е началото на една нова ера.

Цялото интервю с Андрей Новаков може да слушате в петък, 5 феврураи, след 10:00 ч. в регионалната програма на Дарик радио за Габрово, Велико Търоново и Русе.