Калпави строителни работи в парк Маркотея, за своя сметка изпълнителят ще отстрани дефектите до края на април
Калпави строителни работи в парк Маркотея, за своя сметка изпълнителят ще отстрани дефектите до края на април / Габрово ДНЕС

С пукването на пролетта все повече хора се разхождат в обновения парк "Маркотея". Нещо което габровци отдавна чакат. Не само липсата на цветни лехи, но и видимо недобре свършена работа, подразниха мнозина. Появиха се и коментари в социалните мрежи и снимков материал за поразиите на строителите.

Тази статия публикува вестник "Габрово ДНЕС" с коментар на кмета Таня Христова по темата.

"Всички дефекти по благоустрояването на парк „Маркотея" в Габрово трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя до края на април. Общината предостави на фирмата - изпълнител протокол със забележки, надхвърлящ 25 страници. Паркът трябва да бъде ползван от хората през пролетта, лятото и всички моменти, когато те искат да си подарят една приятна разходка и забавление на децата, а не той да бъде за поредна година строителна площадка", категорична е Таня Христова.

„Някои от констатираните дефекти са дребни, други по-съществени. Става въпрос за лошо наредени плочници, незавършени детайли, нарушени нива на съответните елементи от цялостния обект, изключително недобро изпълнение на фасадите на сградите, които ще трябва да придобият по-благоприятен външен вид. Има проблем все още със непочистени строителни отпадъци, недовършен алпинеум и още много други", допълни кметът.

Изпълнителят, софийската фирма Сънником ЕООД, е поел ангажимент да отстрани недостатъците, появили се още в края на проекта. От тази седмица строителна бригада на изпълнителя ще работи на място, обяви кметът.

Иначе ще трябва да се сигнализира управляващия орган по проекта. Според правилата той трябва да санкционира кмета, а той от своя страна - изпълнителя.


Таня Христова вярва, че дотам няма да се стигне, че несъвършенствата ще бъдат ремонтирани и изпълнени качествено в рамките на гаранционните срокове, които всеки един строителен обект има, като за негова сметка се отстраняват дефектите. В момента те трябва да свършат нещата, които през първите дни на календарната година, поради зимната обстановка, нямаше как да направят, допълва тя.

Кметът припомни, че фирмата, избрана за изпълнител на строително - ремонтните работи в парк „Маркотея", е била определена от съдебна инстанция. Два пъти въпросната фирма е обжалвала, докато стигне до реализиране на този проект. Общината е избрала друг изпълнител, но фирма "Сънником", която също е участвала в обществената поръчка и е била отхвърлена, е обжалвала пред Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията.

„Въпреки трудностите съм доволна, че паркът се случи. Това беше един изключително рисков проект, имаше опасност да не се реализира. Фирмата явно има организационни проблеми, подцени обекта, 6 месеца преминаха в бездействие и после в последния възможен срок бе завършен. Това естествено се е отрази на качеството. Можеше да се откажем от фирмата и да не правим нищо по парка. Но така щеше да пропадне мечтата на много габровци да се разхождат и забавляват в любимия на поколения парк. Факт е обаче, че с усилията на фирмата и с ежедневното настояване на Общината паркът е благоустроен и обновен. Да, има дефекти, които ще бъдат отстранени. Няма да ги оставим така", категорична е тя.

Проектът за благоустрояването на парк "Маркотея" е много оригинален, дано само се изпълни точно както са го замислили проектантите. Организирана е нощна охрана, скоро ще има и дневна.

Благоустрояването на парк "Маркотея" струва около 1.5 млн. лв. и е с европейско финансиране. Знае се, че изпълнителите на обектите с европейско финансиране поемат ангажимент за своя сметка да отстранят установени дефекти след крайния срок на обекта. Гаранционният срок за някои от обектите е 10 годни, което означава, че през този период пак за сметка на изпълнителя се отстраняват проблемите. Скоро предстои обявяване на дефекти по петте обекти на водния цикъл.

"Засега няма изключително лошо изпълнен обект с европейско финансиране, с изключение на детска градина "Слънце", която бе ремонтирана с ужасно качество, но успяхме да решим проблемите с изпълнителят и сега всичко е наред", коментира Таня Христова.

Много по-успешно приключват строителите работи на ул."Дунав", със спортна площадка, велоалея, нови пейки и алеи, атрактивно нощно осветление. Остават дребни довършителни работи, изнасяне на строителни отпадъци, почистване на местата за зелени площи, които ще бъдат посадени цветя. На мястото на двата общински терена, които се отдават на търг, за заведения или други атракции, засега са оформени паркинги.

"Хубавото е, че спортната площадка е пълна с възрастни и деца, нощем млади хора се разхождат там, впечатлени от разноцветното осветление. Засега няма вандалски прояви, слава Богу! Предстои съвсем скоро да обявим обществената поръчка за изграждане на пешеходен мост, който ще свърже двата бряга на реката. Идеята е строителството да започне тази година и да завърши през 2017 година", казва още Таня Христова.

Заедно с успоредната обновена улица "Аврам Гачев" и новия пешеходен мост, тази зона ще се превърне в едно от най-атрактивните места за отдих и отмора на габровци и гостите на града. Допълнителен детайл ще бъде реализацията вече подаден проект на стойност 3 млн. лв. за облагородяване фасадите на сградата, на пространствата около Дома на хумора, с оформяне на открити сцени, за реконструкция на вариететния театър, атрактивно художествено осветление.

Най-голямата инвестиция се предвижда за вариететния театър и създаване на възможности с модерни технически средства той да стане територия за изява на различни творци, актьори. Още не се знае кога ще стартира проектът, той не бе одобрен от Норвежката програма, но е включен в резервния списък на общинската инвестиционна програма. Този проект е важен не само като атракция и облагородяване на пространството в този район, но и шанс за габровския театър, който сега ползва сцената на читалището.

Един от вариантите за финансиране на този проект е Община Габрово да се класира в списъка на общините, които през 2018 година, когато се разглеждат междинните резултати по изпълнението на програмата "Региони в растеж", ще бъдат поощрени с допълнително финансиране. Става дума за тези общини, които са се справили добре с планираните инвестиции през първите две години на програмния период.