Как можем да спестим от данъците си?
Как можем да спестим от данъците си? / Дарик Габрово

 

До края на 2010 г. всеки може да спести до 20% от данъците си, които дължи през настоящата година. Това може да стане чрез дарения, от които могат да се спестят повече налози, съобщават от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Габрово.

До 10% от данъците си можем да спестим, ако дадем 10% от годишния си доход за доброволно пенсионно осигуряване. Още 10% от годишния доход може да се даде за доброволно здравно осигуряване и премии за застраховки "Живот" и върху тези суми също няма да се дължат данъци. Освен това за дарения може да дадете от 5% до 65% от доходите си и тези суми не се облагат. Но докато при даренията хората дават парите си, то при пенсионните осигуровки ги спестяват за старини, а при здравните вноски - си гарантират по-добро обслужване в лечебните заведения и независимост от здравната каса, казват още от Приходната агенция.

За да се ползват облекченията за доходите, получени през 2010 г., трябва вноските за доброволно осигуряване за пенсия и здраве, премиите по застраховка "Живот" и даренията да са направени до края на декември 2010г.

Задължително е до 30 декември парите да постъпят по сметка на пенсионната или застрахователната компания. В противен случай средствата няма да се водят постъпили в компанията през 2010 г. и съответно няма да може да бъде издаден документ, с който НАП да намали данъците. По-лесно е парите да се внесат директно в клон на банката, с която работи съответното дружество, или пък в негов офис - съветват от офиса на НАП - Габрово.

В такъв случай можете веднага да вземете съответния документ, който след време ще приложите към данъчната си декларация. Самото облекчение се ползва при подаване на данъчната декларация в началото на 2011 г.