Илиян Владов ще съди държавата заради уволнението си
Илиян Владов ще съди държавата заради уволнението си / NovaNews

Бивш служител на инспекцията по труда ще съди държавата за това, че е уволнен след поставянето на шеговит колаж с образа на бившия премиер Бойко Борисов. Илиян Владов от Габрово ще търси правата си пред българския съд, но е готов да стигне и до съда в Страсбург.

Уволниха чиновник заради шега с Борисов

Заповедта за неговото уволнение е издадена след дисциплинарно производство по сигнал от социалното министерство към Главната инспекция по труда. В мотивите се посочва, че служителят е нарушил правилата на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация и е уронил престижа на държавната служба.

На 22-ри декември миналата година трудовият инспектор Илиян Владов решил да принтира в кабинета си колаж от сайт с шеги, който изобразява дядо Коледа и премиера в оставка Бойко Борисов. Надписът на колажа гласи " Не е тъпо да си възрастен и да вярваш в дядо Коледа. Тъпо е да си възрастен и да вярваш в Бойко Борисов". Владов твърди, че колажната снимка е поставена на бюрото му, но до работодателя му стига сигнал, че рисунката е окачена на стената.

Главната инспекция по труда започва дисциплинарно производство и след няколко седмици издава заповед за уволнение. Според документа са установени и други случаи на поставени надписи, както и грубо отношение от страна на Владов към колеги и граждани. Наказанието се налага заради това, че служителят е нарушил задълженията си да следва поведение, което не уронва престижа на държавната служба. Това наказание е прекомерно и не съответства на тежестта на провинението, смята адвокат Михаил Екимджиев.

Въпреки установените по време на производството прояви на неуважение към държавната служба, преди този случай Илиян Владов няма наложено дисциплинарно наказание.