Габровски ученици покориха Олимп
Габровски ученици покориха Олимп / netinfo

Ученици, преподавател и планински спасител от Габрово изкачиха връх Митикас , висок 2917 м., на планината Олимп в Гърция.

Десетокласниците Ангел Иванов и Виктория  Василева, единадесетокласниците Ивелин  Илиев, Ростислав  Пенчев и Кристиана  Пенчева, дванадесетокласникът Марин  Георгиев учат в Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов” в Габрово. Заедно с техния преподавател Таня Моллова и планинския спасител Жаклин Илчев покориха планината на боговете между 5 и 8 октомври.

Изкачването е посветено на 50-годишнината от създаването на училището и е в подкрепа на кандидатурата на Габрово за „Европейска столица на културата“ през 2019 г. Крайната дата на пътуването – 8 октомври съвпадна с отбелязването на 140 години от рождението на патрона на гимназията – Пенчо Семов.

Младите хора растат със самочувствието на граждани на света, но най-голямата им обич остава родният им град. Те споделят, че мечтаят един ден Габрово да стане известен на Европа и света. Младежите от ПГТ „Пенчо Семов” са мотивирани да инвестират време и енергия за реализацията на идеята Габрово да бъде успешен кандидат за Европейска столица на културата.