Ежемесечен контрол върху работата на МВР
Ежемесечен контрол върху работата на МВР / netinfo
Да се въведе ежемесечен парламентарен контрол върху дейността на министерство на вътрешните работи иска НДСВ. Идеята е един път месечно министърът на вътрешните работи да прави отчет за работата в сектора пред комисията за вътрешна сигурност, което ще бъде много полезно, каза в Габрово народният представител от НДСВ Станимир Илчев. Според него това се е разбрало и от критиците на предстоящата реформа, които искат да дискредитират работата на комисията. 

“Няма друго обяснение за това с каква лекота нейни поверителни документи излизат по вестниците. Изтичането на информацията е било планирано и организирано, и цели дискредитиране на работата й. По този повод в комисията в сряда ще бъде проведена сериозна дискусия, тъй като не е логично тя да се бори за съхраняване на важна информация в службите и в същото време някой да подлага на съмнение собствената й дейност", добави Илчев.

Той съобщи, че отношението на местните структури на НДСВ от страната към начина на гласуване на народните представители от партията по време на вота на недоверие е положително. До този момент няма регистрирани отрицателни становища. Според Илчев, ако се наложи парламентарната група не би се поколебала да гласува отново по същия начин. "Нашето поведение не съдържаше упрек към министър председателя, нито към другия коалиционен партньор -ДПС . То не съдържаше пряк натиск и върху самия министър. Ние предпазливо степенувахме знаците, които дадохме", каза още Станимир Илчев.

Според него сега остава да се отговори на въпросите доколко е бил нарушен документооборота на МВР доколко ниско ефективна е била работата при използването на СРС и дали наистина е била слаба кадровата работа в министерството.

По неговите думи до месец и половина ще бъдат направени следващите важни стъпки в министерството – промени в законодателните текстове, които по нов начин да регламентират дейността в невралгичните области и да обосноват как ще работят преструктурираните звена на министерството в т.ч. ДОТИ, ГД БОП, къде ще премине пожарната служба и какви хора ще ги оглавят. Според Илчев вече се идентифицира една много по широка зона от проблеми, отколкото е осветил скандалът в МВР.