„Св. Петка – духовната покровителка на Габрово”
„Св. Петка – духовната покровителка на Габрово” / Регионален исторически музей Габрово
Ученици от 5 клас на училище „Райчо Каролев” посетиха изложбата „Св. Петка – духовната покровителка на Габрово”, която е представена на чардака в Дечкова къща. Представени са творби с образа на светицата, рисувани от възпитаници на Детските школи „Енкаустика“ и „Приложни забавление“. Откриването на изложбата стана на 14 октомври – празник на Габрово.

Изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово“ бе открита на чардака в Дечкова къща

Интересът на петокласниците бе провокиран от факта, че авторите на иконите са техни връстници, което породи желание и те да творят. Децата получиха образа на Св. Петка, който да оцветят в къщи, а специалист от Регионалния исторически музей разказа житието на българската светица, както и историята, която я свързва с Габрово.

На 19 октомври, няколко дни след Петков ден, Православната църква почита Йоан Рилски Чудотворец.
 

Св. Петка  духовната покровителка на Габрово
Регионален исторически музей Габрово


Негова икона е поставена на централно място в изложбата „Св. Петка - духовната покровителка на Габрово", тъй като двамата светии са покровители на целия български народ.

14 октомври - Ден на Света Петка Българска и духовен празник на Габрово

След посещението си в Дечкова къща, учениците се отправиха към централния храм на Габрово „Успение Богородично“, за да видят разположения наблизо параклис „Св. Петка“.