„Празник на духовната музика"
„Празник на духовната музика" / DarikNews.bg
Музикалният отзвук на ХVІ-то издание на Международния хоров фестивал „Празник на духовната музика” – дискът „Песента на камбаните”, е в ръцете на своите почитатели.

От тричасовия професионален запис на Българското национално радио бяха подбрани 19 произведения, заедно с традиционната меса в съпровод на Габровския камерен оркестър, времетраенето е 78 минути.

Тази година в диска са включени всичките участници, макар и с различно времетраене на своето изпълнение. Това са Мъжки хор при храм „Успение Богородично”, Женски хор на храм „Св. Йоан Предтеча”, Сборен хор при габровските храмове „Успение Богородично” и „Св. Йоан Предтеча”, хор към БАН - София, Академичен хор „Света Параскева” при Националната художествена академия, протопсалт Даниел Балаш от Румъния и Теодора Николаева Петрова с Габровския камерен оркестър. С най-много изпълнения от двата концерта са представителите на смесения хор при БАН, който участва и в двете вечери.

Вярата във вотивите съпътства българите и до днес

Празник на духовната музика
Ангелогласни изпълнители и прекрасни музиканти подариха незабравими мигове на габровската публика

В концерта „Тебе поем, Господи” те изпълниха кратка меса в ре мажор от Игнац Раймън със съпровод на Габровския оркестър и под диригентството на неговия ръководител Иван Стоянов. Хорът се представи и с амбициозното религиозно произведение „Патер Ностер” от Йозев Свидер под диригентството на Мария Вълчанова. Със седем блестящи изпълнения е включен и академичният хор „Света Параскева” при Националната художествена академия, с диригент Галина Луканова. Изключителното изпълнение на оперната певица Теодора Николаева на „Салве Реджина” от Джовани Багиста Перголези е част от диска в своята пълнота.

Тази година византийското звучене на православните песнопения представи протоспалтът от Румъния Даниел Балаш, който изпълни, наред с другите песнопения, и „Господи помилуй” на гръцки, румънски и български. Характерно за 16-то издание на „Празник на духовната музика” е, че заедно с познатите автори Петър Динев, Добри Христов, Бортнянски и напоследък предпочитания Стоян Бабеков този път бяха застъпени и не толкова познати автори като Игнац Раймън, Джовани Батиста Перголези, Йозеф Свидер, Файнер, Арво Пярт, Филантидис, Джорж Рътър, Флегменко и др., което говори за специалната подготовка, която правят участниците за габровския фестивал.

Тази година за колекционерите са заделени допълнително дискове от „Песента на камбаните”, които ще им се предоставят безплатно. Част от общия брой, както всяка година, е предвидена за сувенири на Министерството на културата, Община Габрово, Архиерейското наместничество и Народно читалище „Габрово-2002”.