изложбата Фабрика за хумор и сатира
изложбата Фабрика за хумор и сатира / музий Дом на хумора и сатирата
Дискусионният панел "Архитектура и музеология" е част от програма от събития, съпътстващи изложбата "Фабрика за хумор и сатира." Изложбата е разказ за историята на сградата на Музея и е посветена на 45-ата му годишнина.

Участниците в дискусионния панел са: д-р Анета Василева, архитект, WhAT Association Мартина Денева, ко-куратор на изложбата и член на екипа на Музей "Дом на хумора и сатирата" Маргарита Доровска, директор на Музей "Дом на хумора и сатирата" Иво Милев, мениджър доц. Наталия Христова, историк, Нов български университет арх. Цветомир Ценков, изследовател.
 

Екип на „Етър”-а тича след такси, за да спести пари и да отнесе подарък за рождения ден на ДХС


Целта на дискусията е да представи направеното проучване за историята на сградата и да го постави в по-широк контекст исторически контекст. Екипът на музея ще разкаже за мотивацията си да инициира подобно проучване и изложба и целите, които си поставя с този проект. Ще бъде представен разказ за трансформацията на индустриално наследство в културен институт. Ще бъде поставена темата за мястото на и отношението към социалистическото архитектурно наследство днес, като се очертаят елементите от интериора на сградата, които следва да се считат за ценност.

 

Дискусионният панел "Архитектура и музеология"
музий Дом на хумора и сатирата


Ще бъде представен проекта за Парк на хумора и принципите на публичен конкурс от 1985 г. за идейни проекти за реализацията на Парка. Във втората част на дискусията участниците ще говорят за политиките и тенденциите в устройството и програмирането на културни институции през 70-те и 80-те години на 20 век и съответно как те влияят на проектите за създаване на музейни и галерийни сгради и тяхното оборудване. Какви са чуждестранните влияния върху архитектурата през този период? Как се мисли музейната сграда от гледна точка на управлението и функциите на институцията? Историята на сградата на Музей "Дом на хумора и сатирата" е разказ, който отива отвъд конкретния случай и дава повод за размисъл за живота на множество културни институции, които днес се справят с функционалните предимства и предизвикателства на архитектура от друго време.

Отново на 8 април, но от 10:30 за деца от 6 до 12 години организираме "Фабрика за хумор" - детска архитектурна работилница.
 

Дискусионният панел "Архитектура и музеология"
музий Дом на хумора и сатирата


Проектът "Фабрика за хумор и сатира" се реализира с подкрепата на Фондация "Америка за България." В проучването и изложбата са използвани материали от архивите на Музея „Дом на хумора и сатирата“, Регионалния исторически музей – Габрово, Държавния архив – Габрово, Института по етнография и фолклор към БАН, както и от личните архиви на архитектите Йорданка и Орлин Кандулкови, Христина Каменова и Георги Генев.