Дело за престъпление по служба ще гледа Окръжен съд- Габрово
Дело за престъпление по служба ще гледа Окръжен съд- Габрово / netinfo

 

Дело за служебно престъпление ще се гледа днес в Окръжен съд- Габрово. То е образувано против П.Х. за това, че през месец юни 2003 г. до месец април 2008 г., при условията на продължавано престъпление, в качеството на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение в териториално звено на национална изпълнителна агенция, поискал и приемал облаги на обща стойност 4 070 лева. Парите е получавал от 6 човека от Габрово и други населени места, за да нарушава службата, позволявайки им да извършват риболов във водоеми, контролирани от съответното ведомство в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. През периода месец декември 2006 г. до месец юни 2007 г. е поискал и приел от лице от Габрово определено количество риба, равняващо се на 980 лева, за да упражни влияние на длъжностни лица от други звена на агенцията при вземане на решение за несанкциониране на същото лице при извършване улов на риба, когато е в нарушение на Закона за рибарството и аквакултурите. П.Х. е обвинен още за ръководене на организирана престъпна група с участието на подсъдимите И.Л. и И.И., съставляващо структурирано трайно сдружение помежду им, съгласувано да извършват престъпления по служба на територията на област Габрово. Така те спечелили общо на 15 599,70 лева.

Ще бъдат повдигнати обвинения и на двамата негови съучастници- И.И. и И.Л. за това, че са участвали в организираната престъпна група, структурирана за извършването на посочените престъпления; за представяне на документи с невярно съдържание, както и за това, че през 2007 г. и 2008 г., в община Казанлък и област Габрово, при условията на продължавано престъпление, уловили общо 4 705,4 кг риба на обща стойност 15 599,70 лева., надхвърляща значително предвидената в за спортен риболов.

Обвинение ще бъде повдигнато и на една жена- М.И. за това, че е извършила две престъпления.

Като собственик и управител на фирма от Габрово, тя потвърдила неистина в данъчни декларации, подадени в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Габрово като декларирала по- малък приход от продажба на стоки от действително реализирания оборот, с което избегнала установяване на данъчни задължения в особено големи размери - общо 73 338,77 лева.