Д-р Савчева:Болницата не може да съществува с този бюджет
Д-р Савчева:Болницата не може да съществува с този бюджет / Дарик Габрово
Д-р Савчева:"Болницата не може да съществува с този бюджет"
31916
Д-р Савчева:"Болницата не може да съществува с този бюджет"
  • Д-р Савчева:"Болницата не може да съществува с този бюджет"

 

Директорът на габровската областна болница д-р Нели Савчева определи сегашната ситуация с финансирането на стационара като абсолютно критична. Тя е убедена, че болницата не може да съществува с предлагания бюджет. "Аз и д-р Михов - член на борда на директорите, сме категорични, че не трябва да подписваме анекса със Здравната каса. Решението обаче ще бъде взето от Съвета на директорите", казва д-р Савчева.

 Според нея решението ще окаже голямо влияние върху дейността на стационара и ако анексът за 539 000 лв. бъде подписан, ще трябва да се вземат драстични мерки - намаляване на заплатите на персонала, въвеждане на допълнителни платени услуги, нарушаване на погасителните планове с фирмите, към които болницата има просрочени задължения.  Д-р Савчева обяснява, че болницата ежемесечно заработва около 800 000 лв., а случаите са около 1500. Предлаганият бюджет е с 250 000 лв. по-малък. До момента са изработени около 5 500 000 лв., което е с над 1 000 000 лв. повече от същия период за миналата година като увеличението се дължи не на повишения брой хоспитализации, а на инвазивната кардиология. Касата дължи около 1 500 000 лв.

 "Изходът е един - ново преразпределяне на сумите за болнична помощ", категорична е д-р Савчева. По нейните думи редуцирането на плановата оперативна дейност не е правилното решение. Основният аргумент е свързан с необходимия обем дейност при сключване на договор по клинични пътеки със здравната каса. Д-р Савчева коментира, че ситуацията се усложнява допълнително заради просрочените задължения в края на миналата година. След подписване на споразумения с фирмите ежемесечно се плащат по около 200 000 лв. според погасителните планове. Освен това предишното ръководство на болницата е сключило договор с две фирми за закупуване на апаратура с целеви средства от министерство на здравеопазването, които обаче са били изразходвани за друго.

"Сега трябва да изплащаме  и тази апаратура, защото нарушаването на договора води до наказателни лихви от 0,1% на ден", допълва д-р Савчева.

 Недофинансираните клинични пътеки и редуцираният бюджет водят до критична ситуация.  Намаляването на заплатите не може да бъде  изход, тъй като демотивира персонала - добрите професионалисти ще напуснат,  ще се работи некачествено, считат от ръководството на лечебното заведение. Предстои да бъде извършена оптимизация на структурата, чрез която да се уеднакви натовареността на отделенията, тъй като в момента някои отделения са с по двама пациенти, а други като Нервно например, с по 50.

Подробностите в звуковия файл