Да получиш дипломата си пред паметника на Колю Фичето е истинска чест
Да получиш дипломата си пред паметника на Колю Фичето е истинска чест / Община Дряново
За втора година Община  Дряново, под патронажа на Камарата на строителите в България и в партньорство с Исторически музей, организира среща на Професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия.

В срещата взеха участие абитуриентите на гимназиите от Габрово, Шумен, Велико Търново, Бургас и Плевен. Събитието цели завършващите да бъдат посветени в традицията, да пазят и популяризират професията строител, която съчетава престиж, гордост и талант. Да имат самочувствие и увереност, че са избрали образование, което ги прави значими и нужни на обществото.
 

Една инициатива на Община Дряново дава възможност да се видят българските традиции в строителството


Организаторите от Община Дряново, роден град на великия български майстор, избраха за надслов на срещата мотото – „Достойни наследници на майстор Колю Фичето“.
 
Програмата започна с презентазия в Ритуална зала на Общината на тема „Нов шанс за старите строителни материали камък, дърво, кирпич“. Една ретроспекция на строителните техники, прилагани от старите български майстори, урок за разпознаване на епохите в строителството на база материали и демонстрация на големите български постижения.

Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово отправи предизвикателство към младите хора, като обяви конкурс „Архитектурата на Възраждането - представи, идеи и мечти“.

С цел подкрепа на идеите им и по-успешна реализация Областен информационен център-Габрово им представи настоящите възможности за европейско финансиране и подкрепа.
   
До моста на Колю Фичето в Дряново гостите на срещата, кметът на града и регионалният председател на камарата на строителите в България  положиха основен камък за изграждането на архитектурен парк „Камъкът вечен“. Учениците поставиха в земята послание за поколенията и си обещаха, че ще се връщат тук през годините.
 
Най-впечатляваща бе церемонията за посвещаване в майсторство, която представи как се е случвало посвещаването в миналото и как самият майстор Колю Фичето е признат за майстор-строител.

Лично кметът на Дряново инж. Мирослав Семов връчи на всеки завършващ майсторка престилка и дървено куфарче с инструменти, изографисано с лика на майстора-строител.
 

Дряново
Община Дряново


Церемонията се проведе в автентична обстановка. Пред участниците в церемонията се издигаше паметника на Колю Фичето, държащ в ръцете си, сътворената от него църква , а на пощада  очароваше с неповторимият си стил друга негова архитектурна творба - Лафчиевата къща, построена само от дърво, без нито един пирон.

Стройте за векове, не само за пари, но и за слава и чест на майстора 

Така Дряново прегърна мечтите на един випуск на строителните гимназии, даде им криле и вяра. България има нужда от техните ръце, умове и сърца. За да пребъде делото на големия майстор, който поръча на поколенията :

„Може да сте господари на всичко или роби на всички - от вас зависи. Ама по между си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове, да ви събират.“